Ovo je prosječna plaća u BiH

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenenom u BiH u srpnju ove godine iznosila je 1.262 KM, što je nominalno manje za 0,4 posto, a realno manje za 0,2 posto u odnosu na lipanj ove godine.

Prosječna neto plaća za srpanj ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 11,3 posto, a realno je viša za 7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše prosječne neto plaće u srpnju u BiH imali su zaposleni u financijskoj i djelatnosti osiguranja 1.865 KM, zatim u djelatnosti informacije i komunikacije 1.846 KM, te u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom 1.737 KM.

Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: ”Minimalac” će biti 1.000 KM

Najmanje prosječne neto zarade u srpnju imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane u iznosu od 816 KM, te u građevinarstvu 951 KM.

Prosječna bruto plaća za srpanj ove godine iznosila je 1.944 KM, što je nominalno manje za 0,5 posto, a realno manje za 0,3 posto u odnosu na lipanj ove godine. Prosječna bruto plaća u srpnju 2023. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,8 posto, a realno za 7,5 posto.

MMF preporučuje ograničavanje rasta plaće u BiH

(Fena)

1 komentar

  • Da je prosječna plaća 1262 km zapto onda svaki radnik u BiH nema barem prosječnu plaću i zašto
    80 %umirovljenika nema mirovinu ni pola od prosječne plaće a neki radili i 40 punih godina.?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.