MMF preporučuje ograničavanje rasta plaće u BiH

Za bh. vlast koja se međusobno optužuje u potrazi za kompromisom, stigle su kritike iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Ponovno je u svojim analizama MMF kritizirao razinu javne potrošnje u BiH, prvenstveno povećanje plaća, navodeći da je inflacija i dalje na visokoj razini.

Zabrinuti su zbog izrazitog usporavanja ekonomske aktivnosti, što koči proces reformi. Analitičari su suglasni s dijelom preporuka, koji se odnosi na rastrošnost institucija.

MMF je analizirao stanje u BiH i izašao sa nizom preporuka da se zbog reformi smanji javna potrošnja i ograniči rast plaća ili čak da se vrate na prijašnju razinu, jer je inflacija i dalje visoka. Tu su i obaveze vraćanja dospjelih kredita.

Naravno imamo u ovoj godini nešto više povrata prema međunarodnim financijskim institucijama, znači neki krediti koji su bili u grace periodu, sada se kreću naplaćivati, ali moram reći da je tu najveća rata vezana za onih 220 milijuna koje je MMF dao kada je bila korona 2020. godine. Tu je bio dvije godine grace period i tih 220 milijuna vraćamo u tri godine, kazala je ministrica financija RS-a Zora Vidović.

Plaće u javnom sektoru u RS neće rasti, jer nema sredstava, poručili su u Ministarstvu financija RS, što djelomično znači i usvajanje preporuke MMF-a. Međutim, sindikati pet granskih sindikata, proračunskih korisnika na to ne pristaju, pa su najavili velike prosvjede krajem mjeseca, prenosi BHRT.

Bh. političari se svađaju umjesto da se bave problemima

Nezadovoljni radom Vlade RS kao našeg poslodavca, smatramo da ne rade dobro posao, da nisu ispoštovali dogovore koje smo dogovorili kao odgovorni ljudi, koje smo verificirali kroz sporazum, a kada netko prekrši sporazum, on pokazuje da nema volju za socijalnim dijalogom sa svojim partnerima, istaknuo je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Ekonomisti ističu da je MMF u pravu kada je u pitanju javna potrošnja, ali dodaju da treba i zaustaviti nova zapošljavanja u administraciji.

Ako pogledate da se u Predsjedništvu troši 500 tisuća maraka za dva nova automobila, ako se troše enormna sredstva na projekte koji nisu perspektivni ili neće donijeti novu vrijednost, kao što je skijalište koje je do sada vjerojatno progutalo 50 milijuna maraka, onda se zaista treba zapitati kakvo je to domaćinsko ponašanje, tvrdi ekonomist Zoran Pavlović.

Kada je riječ o smanjenju plaća, mislim da u vrijeme rekordne inflacije definitivno ne može biti govora o tome. Plaće i koje su u međuvremenu povećavane su se faktički tek usklađivale sa inflacijom i to nedovoljno. Dakle, mislim da bi bilo kakvo smanjivanje plaća administraciji bilo pogrešno, neopravdano, tvrdi ekonomist Igor Gavran.

Sa rashodima koji rastu brže od prihoda očekuje se da će fiskalna bilansa prijeći u deficit od 1,5 posto BDP—a u ovoj godini. Potrebe za financiranjem u ovoj godini narasle su upravo zbog velike otplate dugova, za koje analitičari smatraju da nisu zabrinjavajući sa aspekta vraćanja, koliko su zabrinjavajuće isplate plaća i penzija.

Jednokratna pomoć od 400 KM zaposlenima u javnoj upravi i poduzećima

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Majku li vam i vama i MMF. Sve poskupljuje 100-300 posto a oni preporučuju da place ne rastu. Kolike su place u tih spodoba u MMF koje nam daju te preporuke. 15-20 tisuca eura mjesecno. I oni daju preporuke. Sotone jedne. Ubijaju i zastrašuju narod na sve načine. Tko su ti iz MMF koga oni spasavaju nitko se nije oporavio. Tko sa davlima takve sadi tesko njemu. Smanjite onda place i mirovine. A politicarima jos dignite place jer su oni sluge sotone i MMF. To je to. Cijene i divljanje cijena goriva zivotnih namirnica, neopravdano njih ne zabrinjava nego place od 1000 km i prijave radnika na 590 km. Fujjjj.!

  • procitaj text prvo, ovo se odnosi na javni sektor, i na ogromni drzavni aparat koji trosi milijune naseg novca za ne rad.

 • MMF i ostale globalističke organizacije su tu da sišu krv i uništavaju domaće stanovništvo. Po cijelom svijetu. Ne daj Bože ući u EU …..pogledajte Hrvatsku…. prave glad…zdrave svinje ubijaju. Pa će kukce i umjetno meso nuditi. Narod hrvatski iseljava, a Udbini kurvini sinovi odrađuji posao….OTPOR….nemamo šta više izgubiti….

  • Aj Boga ti ne provaljuj se, Hrvatskoj treba EU, a ne obrnuto. Niti jedna jedina drzava nije losija sada ili da joj je losije nakon ulaska u EU. A te svoje fantazije i teorije ostavi za klinkiku Vrapce. Jesi bitan jako u poretku svjetskom da nekoga boli kurton za ovu zaostalu zlibinu.

   • Nije ovaj gore za Vrapce nego je tvoj problem sto pratis samo mainstream medije, unistavaju svinje i perad zbog tudjih interesa a u konacnici to znaci da brašno od cvrcka je uskoro stvarnost

 • Sluge MMF su nasi politicari, prestavnici iz sva tri naroda. Cilj i jeste zabadati narod, trovati mrznjom, zatrovanom hranom, zatrovanom zrakom, vodom i obicnog covjeka radnika, umirovljenika dovesti do gladi na rub siromaštva gdje i jeste 85 posto umirovljenika i 50 posto radnika. Kako ovo malo omladine ocrtati vani ovim zapadnim zlikovcima koji nam djecu ovakvim preporukama i politikom gone u Njemacku, Austriju itd. Dok su oni vodali cuke mi smo gonili i odgajali djecu, njima to bilo smjesno. Sada nasa djeca idu brinuti o njihovoj starini i curama a od nas prave siromahe kako bi nam uzeli, oteli sve sto vrijedi. Imamo sumu, rude, pitku vodu, more , obradivu zemlju, čist zrak ali oni to hoce da uniste pod svaku cijenu. Sve ce nasi korumpirani politicari i ucjenjeni da potpisu i daju. Zato njima pasu ovakvi politicari i vode ovih plemena. Mi im dodemo tko Indijanci. Pobij, istrijebi ratovima, raseli i uzmi im privatnu i društvenu imovinu. Tu ti je to negdje….

 • Bože sačuvaj, ove spodobe izazivaju umjetnu glad, pobij krmenja, kokoši, izazovi rat u Ukrajini, nema žita i sad još ostavi plaće na cca 1000 KM. Da ne govorimo o izjašnjavanju djece na ONO, ko živina, jbl ih istambulska konvencija! Prave oni sebi zonu za čistilište kemijskog i farmaceutskog otpada. Samo nam još vodu trebaju uzet ili zagadit izvore i tu nam je kraj!

 • Daju kredite onda nam uzmu sve sto valja.. i određuju nam koliku će placu imat.. ma uša tamo.. a ovi naši TELCI samo se zadužuju

 • Ti isti izazovu krizu citaj koronu rat u Ukrajini pa od njih uzimaj kredite citaj nastampane eure i na taj način okupiraju svu imovinu

 • Njemacka vise nije sto je nekada bila. To je drzava bez njemaca, gdje im upravljaju zeleni, gdje su djeca ono i oni, drzava bez naroda sa 2 milijuna vojnosposobnih imigranata koji ne zele raditi sa 2.5 milijuna Turaka sa 4-9 djece itd. Njemacka je kolonija Amera i poligon kako unistiti jaku ekonomiju i Njemacku kakvu poznamo.

 • Najprije su natjerali državu da od MMF-a uzme kredit i da tim novcima nabavi skupo i neučinkovito smeće od cjepiva i sad nam popuju kako trebamo smanjti plaće i ostale troškove jer eto one kao napuhuje inflaciju. Oni nama sve debelo naplate i i još nas lupaju šapom po glavi što ne slušamo. Jedino pozitivno u svemu tome je što većina naroda nije poletila primiti taj njihov otrov, pa neka će nam opet naplatiti i zbrinjavanje viška tog smeća.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.