Ovo je posljednji komad slagalice: Internet u EU-u više neće biti isti

Iz Europske komisije objavili su da je u ponedjeljak Vijeće EU-a dalo zeleno svjetlo Direktivi o zaštiti autorskih prava koja će, navodi se u priopćenju, donijeti konkretne pogodnosti građanima EU-a, kreativnoj industriji, znanstvenicima i svima u obrazovnom sektoru te kulturnim institucijama.

No o prednostima i lošim stranama ove Direktive raspravlja se jako dugo te su protiv nje potpisivane peticije jer bi mogla u potpunosti promijeniti internet kakav poznajemo i danas koristimo.

Nakon što je nedavno Europski parlament prihvatio prijedlog Direktive o zaštiti autorskih prava, danas ju je prihvatilo i 19 zemalja članica EU-a, uključujući Njemačku i Francusku – Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska i Švedska danas su dali palac dolje Direktivi, dok su Belgija, Estonija i Slovenija bile suzdržane.

Europska komisija pokrenula je raspravu o promjenama zakona o autorskim pravila jer su do sada vrijedili zakoni stari dvadesetak godina, iz vremena kad smo još surfali dial-up vezama, Google je tada tek bio u povojima, nije bilo Facebooka i Twittera, a pametni su bili samo ljudi, ne i gadgeti. Nova pravila bit će usmjerena upravo protiv internetskih giganata poput Googlea i Facebooka koji, smatraju oni koji su digli ruku za donošenje ovakve Direktive, zarađuju na kreativnosti drugih ljudi, dok kreatorima sadržaja ostaju mrvice – to se sada želi promijeniti, odnosno poanta je da kreatori budu adekvatno plaćeni.

I BiH mora ograničiti moć Googlea i Facebooka – Što to znači?

Kako će se to napraviti, pokazat će vrijeme, no svi strahuju od filtara za sadržaj koji bi ljudima u EU mogli blokirati veliku količinu sadržaja koji nam je sada dostupan, moglo bi doći i do blokade memea (što iz EK-a uvjeravaju da se neće dogoditi), Google bi mogao ugasiti popularni servis Google News, a pitanje je što bi bilo sa sličnim servisima koji nam na jednom mjestu prikazuju najzanimljiviji sadržaj, piše Zimo.hr.

Dok mi možemo strahovati od cenzure i filtriranja sadržaja, iz EK-a kažu da će situacija biti upravo suprotna i dovest će do porasta kvalitetnog novinarstva i bolje zaštite za novinare i autore.

S današnjim dogovorom stvaramo pravila za zaštitu autorskih prava koja pristaju digitalnom dobu.Europa će sada imati jasna pravila koja garantiraju poštenu naknadu za kreatore, snažna prava za korisnike i odgovornost za platforme. Kada govorimo o cjelovitosti europskog jedinstvenog digitalnog tržišta, reforma autorskih prava posljednji je komad slagalice, komentirao je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

Što se tiče sljedećih koraka vezanih za Direktivu, nakon objave u službenom listu Europske unije, zemlje članice imat će dvije godine za implementaciju Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.