Ovo je pet država koje se pokušavaju vratiti normalnom načinu života

Danska, Singapur, Tajland, Južna Afrika i Čile su države koje se nastoje vratiti pretpandemijskom načinu života.

To se dogodilo 18 mjeseci od početka pandemije na koju je većina zemalja odgovorila restriktivnim mjerama. S druge strane, pojedine zemlje su ustrajne na restriktivnim mjerama bez obzira na negativne ekonomske i socijalne posljedice.

Danska

U Danskoj su 10. rujna ukinute sve mjere ocijenivši da koronavirus više nije “kritična prijetnja” po društvo. Građani mogu posjećivati ugostiteljske objekte i noćne klubove bez pokazivanja Covid propusnice.

U javnom prijevozu nije potrebno nositi zaštitne maske i dozvoljeno je okupljanje većeg broja bez ikakvih ograničenja.

Kako piše CNN, ovome je doprinijelo i cijepljenje protiv koronavirusa. Do 13. rujna potpuno je cijepljeno 74 posto stanovništva, podaci su istaknuti na web stranici Our World in Data.

Singapur

U Singapuru su odlučili da se protiv pandemije bore isključivo cijepljenjem te da budu posvećeni liječenju osoba koje imaju teške simptome koronavirusa. Epidemiološke mjere se od srpnja ove godine više ne primjenjuju.

Jedan singapurski službenik je poručio da je “loša vijest to što koronavirus nikada neće nestati, ali je dobra vijest što se unatoč tome može normalno živjeti“. Međutim, nadležni su poručili da postoji mogućnost da se ponovo primjenjuju restriktivnije mjere.

Tajland

Pretpandemijskom načinu života nastoje se vratiti i u Tajlandu. U ovoj državi je tijekom prošle godine registriran mali broj pozitivnih na koronavirus, a to je posljedica restriktivnih epidemioloških mjera.

Najavljeno je da će se sljedeći mjesec zemlja ponovo otvoriti za cijepljene strane turiste.

To je slučaj unatoč tome što je vrlo mali broj građana cijepljen u odnosu na susjedne države. Prema Our World in Data, potpuno je cijepljeno manje od 18 posto stanovništva, dok je 21 posto u potpunosti cijepljeno.

Južnoafrička Republika

Južnoafričke vlasti su najavile da će ublažiti epidemiološke mjere, a koje su podrazumijevale striktnu fizičku distancu i zabranu okupljanja većeg broja ljudi.

Predsjednik Cyril Ramaphosa je naglasio da sada imaju dovoljan broj vakcina za punoljetno stanovništvo. I u ovoj državi je mali broj cijepljenih te je predsjednik pozvao građane da se imuniziraju, prenosi Klix.

Čile

U Čileu je 87 posto stanovništva potpuno cijepljeno, a u međuvremenu se planira i cijepljenje trećom dozom. Odobreno je i cijepljenje djece od šest i više godina cjepivom kineskog proizvođača Sinovac.

I ova država se namjerava otvoriti za strane turiste što se smatra prvim korakom ka normalizaciji života.

Italija uvodi jedne od najstrožih mjera u svijetu

(www.jabuka.tv | Foto: EPA – EFE)

1 komentar

  • Švedska, Bjelorusija, Kina, Afrika-cijeli kontinent, Kolumbija, Venecuela, Paragvaj, Bolivija, Finska, Indija, Iran, Iraq, Afganistan, Pakistan…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.