Ovo je lakrdija od države podijeljena u dva nenormalna dijela

Banjalučki biskup, monsinjor Franjo Komarica gostujući u emisiji Pressing na N1 kazao je kako je položaj Hrvata u Republici Srpskoj nezavidan, te da su bili žrtvovani, što je za njega strašna činjenica, prenosi Večernji list.

“Gdje su Hrvati u RS? Rekli smo da ih nedostaje 90 posto. To je doveo do toga, i kome mi pripadamo”, pita se Komarica. “Hercegovački Hrvati su uspjeli ostati u Hercegovini do daljnjeg. Mi smo žrtvovani. Tko to ima pravo? Ja sam i za vrijeme rata to pitao. Mi se nalazimo u Europi, a ne u Africi ili dijelovima Azije, tako se moramo i ponašati”, ističe Komarica.

Na upit zatupa li HDZ, kao vodeća hrvatska stranka u BiH podjednako dobro zastupa Hrvate u Hercegovini i RS, Komarica navodi kako je “ovo lakrdija od države, koja je nenormalno podijeljena u dva nenormalna dijela”.

“Dayton je trebao samo završiti rat. Govorili su o Daytonu II, Daytonu III, i da je Dayton I samo poluvrijeme. Hrvatska je potpisnik Daytona i ona mora u ime EU imati aktiviju ulogu u smirivanju tenzija. Nemirna Bosna je nemirna Hrvatska i nemirna Europa. To moraju shvatiti. Hrvati se prvo moraju vratiti. Prazna je Posavina. Govorio sam Dodiku, daj naseli Kineze ako nećeš Hrvate. Morat ćeš Arape onda, kojih se bojiš. S bogom se ne smiješ igrati. A meni političari govore da se igraju boga”, odgovorio je Komarica.

Njegov stav je da katolička crkva u BiH neće podržavati samo jednu stranu ili stranku, te da svaki kršćanin zna dobro da unosi sebe u društvene dimenzije.

Na pitanje je li HDZ jedina prava hrvatska stranka, kaže kako on ima pravo reći za sebe da JEpravi čovjek, a nije.

“Ako su takvi, trebaju to pokazati na djelu. Učinili su puno propusta, i trebaju vidjeti koji su. Ja od svake stranke tražim da mene uvažava kao čovjeka. Ako hrvatski političar ne uvažava mene kao Hrvata, onda će nekoga drugog još manje uvažavati. Ne moram ja pripadati ničijem lobiju. ja pripadam božijoj obitelji i čovječanstvu”, stav je biskupa Komarice.

Josip Šimić, također nedavni gost Pressinga mnogo je puta pisao o radnjama vodećih hrvatskih političara u BiH, a biskup Komarica je to prokomentirao riječima:

“Sve što koristi dobru pojedinca i zajednice treba podržati. Jedno od djela koje kataloci imaju jesu djela milosrđa. Na to nas potiče i papa, a jedno od tih djela je griješnika pokarati. Ako netko javno i dokazano griješi, treba mu reći da ne srlja, i da druge ne zavlači. Dužni smo biti branitelji i promotori istine”, ističe Kommarica.

Na pitanje koliko je licemjerno pozivati Bošnjake i Hrvate da se vrate u RS, navodi kako je on svjedok da se može vratiti nazad.

“Mnogi sanjanju da se vrate. Ja sam prvo gradio kuće ljudima, pa tek crkve. Bogu se možemo moliti od kuće, a ako nemate kuće nemate ništa”, kaže Komarica.

Monsinjor je ranije otvoreno kazao da se u RS dogodio genocid nad Hrvatima, a kaže da bi volio da mu netko ukaže suprotno. No, što mu kažu političari kada ga vide na te tvrdnje?

“Kamo sreće da mi mogu reći da to nije istina. To je problem. Pitao sam Mladićevog logističara to. Kazao mi je, ‘vi ste ostali ovdje mi ne možemo završiti akciju Spaljena zemlja’. Zašto nije izvršen Anex VII Daytona o povratku. Postoji i ugovor o iseljenju Hrvata iz RS”, kaže Komarica.

Mladi ulaze u vjeru na radikalan način, kritizirajući i svoje roditelje, međutim biskup ističe kako to nije čuo u okviru katoličkih zajednica.

“Treba računati da je starija generacija prošla kroz sustav koji je ismijavao vjeru. Vjera nikoga ne uči da bude zloban, da prezire druge. nego potiče plemenitost, ljubav, milosrđe. Roditelji se trebaju radovati da njihovo dijete bude bolje od njih”, kazao je Komarica.

Biskup Komarica tvrdi da ljubav i nada mogu zadržati mlade ljude u Bosni i Hercegovini te im poručuje:

“Tko se istinski pokušava afirmirati kao bogoliko stvorenje može itekako ostvariti svoj život na zemlji. Bog nas je stvorio ovdje, i zato smo dužni sijati ovdje u BiH. To bih poručio ljudima. Rodno mjesto je početna stanica od koje idemo na nebo. Svi smo djeca božija, i smatrajmo se braćom i sestrama”, prenosi Večernji list.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj: