Ovo je jedina europska zemlja koja želi imigrante: “Ne toleriramo ksenofobiju” – Jabuka.tv

Ovo je jedina europska zemlja koja želi imigrante: “Ne toleriramo ksenofobiju”

U jeku rasta populizma diljem Europe, koji je mnoge vlade starog kontinenta pomaknuo udesno i usmjerio političku oštricu prema izbjeglicama i migrantima, Portugal se ističe kao trenutačno možda i jedina zemlja Europe koja ne odbija useljavati ljude.

Pritom, za razliku od, primjerice, Italije, Austrije ili Mađarske, tamošnja vlada ne pribjegava identitetskim pitanjima i ne radi razliku između “njih” i “nas”.

“Ne toleriramo ksenofobiju”

Za razliku od američkog predsjednika Donalda Trumpa, talijanskog vicepremijeraMattea Salvinija te šefa mađarske vlade Viktora Orbana, koji na sprečavanju dolaska migranata grade političku karijeru, portugalski premijer Antonio Costa kaže da ta zemlja ima potrebu za doseljenicima jer joj je pučanstvo u opadanju.

Imamo potrebu za većom imigracijom i ne toleriramo nikakvu ksenofobnu retoriku, kazao je Costa.

Prema analizama koje je provela vlada u Lisabonu, svake bi godine Portugalu trebalo oko 75.000 novih stanovnika kako bi se održao broj radno sposobnih ljudi u populaciji koja danas broji 10,4 milijuna stanovnika, prenosi Večernji.hr.

Portugal je usto pokrenuo i proces reguliranja statusa za oko 30.000 osoba koje su u Portugal došle legalnim putem iz drugih država.

Tijekom trogodišnje financijske krize koja je počela 2011. čak je 300.000 Portugalaca otišlo u druge države tražiti posao, a među njima bilo je mnogo mladih s visokom stručnom spremom. Tek je 2017. godine ova zemlja zabilježila pozitivni migracijski saldo, odnosno više se osoba uselilo nego odselilo.

Prema nacionalnom statističkom zavodu, takav je saldo zabilježen prvi put poslije šest godina. Portugalske su vlasti prošle godine dale 61.400 novih dozvola boravka, što je povećanje za 31% u odnosu na 2016. Sada ima oko 6 posto stranaca u odnosu na ukupan broj stanovništva.

Ipak, bez obzira na boljitke i u ekonomiji i u prihvaćanju izbjeglica, migranti nerado biraju Portugal kao državu svoga stalnog boravka, već se sele prema bogatom sjeveru Europe. Portugal je bio među prvim zemljama EU koje su izjavile da žele prihvatiti izbjeglice koji su bili na plovilu Lifeline koje je ostalo blokirano 21. lipnja jer Italija nije htjela otvoriti svoje luke.

Žele biti dio rješenja

Prije tjedan dana čelnici zemalja EU raspravljali su o tome koliko bi koja država trebala prihvatiti izbjeglica spašenih u moru sjeverne Afrike, a Portugal je već poduzimao mjere kako bi postao useljenička zemlja.

nedjelju je 30 migranata s Lifelinea dospjelo iz Malte u portugalsku luku prema ad hoc dogovoru o prihvaćanju migranata koji su sklopile europske vlade. Ova zemlja želi biti dio rješenja, a ne problema.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

  • Da bi odrzali ekonomiju islamizirati drzavu.! Dali je to vrijedno toga i dali se stanovnici te drzave sa tim potezom slazu to je drugi par postola.

  • 😄 neka im je sretno

    Te ILEGALNE doseljenjike treba vratiti odakle su došli. Neka provode silovanja i islam po svojim krajevima. Oni i jesu najveći ksenofobi i paraziti na svijetu ali propaganda to ne da reć.
    Živio populizam, zdrav razum, civilizirani svijet i domoljublje bez miješanja s parazitima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.