Ovim tempom Koridor 5-C bit će gotov do 2020. godine

”JP Autoceste FBiH je u 2014. godini najveći investitor u Bosni i Hercegovini s uloženih 567 milijuna KM te da su sa izgrađenih 45 km u 2014. trenutno u prometu 102 km autoceste ili 35 posto Koridora 5-C”, rekao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

On je na konferenciji za medije kazao da su JP Autoceste FBiH 2014. završile sa 63 milijuna KM dobiti, a da je osigurano 480 milijuna KM za naredni investicijski ciklus od 2015. do 2018. tijekom kojeg bi trebalo biti izgrađeno 80 km autoceste.

Karić je istaknuo da su Autoceste FBiH u protekle tri godine investirale 1,25 milijarde KM, što je četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

Precizirao je da su završene poddionice: Kakanj – Bilješevo, tunel 1. mart, Drivuša – Gorica, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (Butila – Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad – Tarčin, koja sa 19 km tunelske cijevi i 16,5 km mostova i vijadukata predstavlja najveći investicijski projekt u novijoj povijesti BiH, priopoćeno je iz Autocesta FBiH.

Karić je dodao da su u ovom ciklusu izgrađeni i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prijelaza Bijača, čime je BiH povezana s europskom mrežom putova.

On je rekao da je na izgradnji bilo angažirano 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija, te da je Analiza utjecaja autoceste na rast privrede koju je pripremio Ekonomski institut Sarajevo utvrdila da jedna KM uložena u izgradnju autoceste osigurava 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti.

Karić je najavio da će u 2015. početi izgradnja autoceste od petlje Međugorje do Počitelja, nastavljena izgradnja Zeničke zaobilaznice, ponuđena koncesija za izgradnju dionice Žepče – Doboj jug, a da je u tijeku eksproprijacija zemljišta na dionici Tarčin – Konjic, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Naglasio da bi, ukoliko izgradnja bude nastavljena sadašnjim intenzitetom uz održiv model financiranja, Koridor 5-C kroz Federaciju BiH mogao biti završen do 2020.

Također, naveo je da će JP Autoceste FBiH predložiti Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj, čime bi bila ostvarena ušteda od 600 miliona KM.

Istaknuo je i da je JP Autoceste FBiH u protekle tri godine dodijelilo 150.000 KM stipendija najnadarenijim studentima.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.