Ovih pet rečenica nikada ne biste trebali reći vašoj djeci – Jabuka.tv

Ovih pet rečenica nikada ne biste trebali reći vašoj djeci

Odgoj djece izazovan je zadatak za svakog roditelja, pogotovo ako živite “brzim načinom života”. Svakodnevna iskušenja, produktivan rad i briga o domu i obitelji utječu na postupni gubitak tolerancije. No, to nikako ne biste smjeli iskazati prema svojoj djeci.

Iako vam se izgovorena riječ može učiniti sasvim prikladno, djeca stvari percipiraju na drugačiji način, zbog čega trebate biti iznimno oprezni u razgovoru s njima. Zato, potrudite se da im ovih pet rečenica nikada ne uputite.

Ostavi me na miru!

Iako je svakome potreban odmor i vrijeme za sebe, izgovaranje ove rečenice može imati negativan učinak po vaš međusobni odnos. Mnoga djeca će pomisliti da nema svrhe da razgovaraju s vama jer za njih nemate vremena niti razumijevanja. Budite mudri, zamolite ih da vam daju vremenu da obavite svoje poslove te im obećajte da ćete se kasnije igrati. Svakako ispunite dato obećanje.

Zašto nisi poput svog brata ili sestre, ili poput svog prijatelja?!

Iako smo svi ponekad spremni na kritiku, ali i na uspoređivanje naše djece s tuđom, budite sigurni da je to nešto što djeca itekako osjete. Uputite li im ovakav vid kritike, djeca mogu pomisliti da ne ispunjavaju vaša očekivanja, ali i istovremeno razvijati nezdrav odnos prema konkurenciji. Umjesto toga, pohvalite svoje dijete i potaknite ga na pozitivno djelovanje.

Ne plači!

Koliko puta ste krtizirali vaše dijete zbog plakanja? Ne činite to jer time umanjujete njihove osjećaje i izražavanje emocija. Plakanja je prirodna čovjekova reakcija i trebala bi biti dopuštena svakoj osobi. Motivirate svoje dijete na izražavanje emocija.

Ja sam u tvojim godinama to bolje radio/la

S obzirom na činjenicu da se sva djeca razvijaju individualnim brzinama te s obzirom na činjenicu da mentalni i fizički napredak ovise od osobe do osobe, ne dozvolite sebi uspredbe djece sa sobom. Budete li im govorili da ste vi u njihovim godinama bili zreliji, sposobniji ili pametniji, demotivirat ćete dijete i učiniti ga nesigurnim, prenosi Klix.ba.

Ne tjerajte ih da budu brži nego što jesu

Kada su u pitanju spremanje za školu ili savladavanje gradiva, većina djece dosta je spora. Međutim, samo stvaranje pritiska da budu brži ne donosi boljitak. Radije se igrajte s djecom, predložite im igricu “Da vidimo tko je brži” i surađujte zajedno.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Istina takvi siju malodušnost djeci ,,,sramota tu je zakazalo društvo,,poslije se čude čudom kako je ta generacija gotovo uništena ,jako važno pitanje odgovornog odgoja ima Roditelji i svo Društvo ,institucije za takvo što nepostoje to je krivnja na vlastodršcima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.