Ovih osam nepoželjnih rečenica nemojte nikada govoriti svojim kćerima

Nijedan roditelj nije savršen u svome odgoju i teško je uvijek ispravno reagirati i naći pravu pedagošku metodu u datoj situaciju. Ali usprkos toj istini, postoje riječi koje biste doista trebali izbjegavati.

Svi koji imaju djecu, znaju da biti roditelj nije lako i da sve ono što su željeli i zamišljali glede odgoja svoje djece ili pak čitali u knjigama nije nimalo jednostavno sprovesti u djelo. Teško se sjetiti i reagirati u sekundi prema onom što ste pročitali u priručniku o odgoju ili pak smatrate da bi trebalo reći, pa onda posežete za uobičajenim ‘matricama’ koje ste naučili u vlastitoj obitelji ili okolini, a one znaju biti često neadekvatne te proizvedu kod djeteta potpuno krivi učinak od onog kojeg ste željeli.

Dodatni problem su i različiti pristupi roditelja što zna izazvati dodatnu zbunjenost i nesigurnost kod djeteta te beskrajne rasprave među tatama i mamama. Osim što treba znati što reći, a što izbjegavati, roditelji bi se usto trebali i dogovoriti da u svojim metodama budu jedinstveni kako djeca ne bi dobivala različite poruke u istoj situaciji, piše Story.hr.

Kako bismo vam pomogli u tome, a roditelj ste djevojčica, donosimo nekoliko rečenica koje im nikada ne biste trebali izgovarati jer negativno utječu na njih, iako se načelno čine bezazlenima.

1. Premlada si za to

Bez obzira kako izgledali snovi i želje vaše kćeri, budite joj podrška i poštedite je riječi kako je još mlada za to. Jer, naime, to može za posljedicu imati slabljenje samopouzdanja te da ne prepoznaje svoje sposobnosti i potencijale za određene stvari. Čak i ako su zamisli vaše kćeri vrlo naivne i tjeraju vas u sumnju, recite joj radije da će moći ostvariti sve za što će se jako truditi i raditi te pritom vjerovati u sebe.

2. Smanji svoja očekivanja

Isto vrijedi i za ovu rečenicu. Reći svojoj kćeri kako ne bi trebala previše očekivati (posebno u pogledu svojih snova i ciljeva, ne samo da loše utječe na samopouzdanje, nego i na motivaciju potrebnu za ostvarivanje ciljeva. Takva posljedice mogu se nastaviti i u odrasloj dobi. Stoga, potaknite svoje kćeri da vole i ‘promoviraju’ svoje talente, umjesto da ih skrivaju ili ograničavaju. Baš tako vaša kćer može postati jaka žena.

3. To je zanimanje za muškarce

I kada je riječ o spolnim razlikama, trebali biste reći zbogom starim predodžbama jer su one često predrasude. Policajac, znanstvenik ili vozač su tradicionalno muška zanimanja, ali to ne znači da tako mora i ostati. I da vaša kćer može poželjeti biti nešto od toga. Pružite joj podršku da postigne svoj cilj, iako znate da nije lako ženama u takvim profesijama i iako ste svjesni koliko često djeca mijenjaju svoje želje vezano uz zanimanje i karijeru. Možda će već sutradan poželjeti biti nešto drugo. Zapamtite kako vaše dijete može biti sretno jedino ako bez smetnji sa strane može sprovoditi svoje planove.


4. Samo gubiš vrijeme

Kćer vam nakon srednje škole ne želi odmah upisati fakultet ili nakon njega naći zaposlenje nego s ruksakom na leđima godinu dana putovati Europom? Ne sprečavajte je, nego ju potaknite da izvuče i neke dodatne koristi od toga, kao što je učenje stranih jezika. A sebe ‘tješite’ da će se tako osamostaliti i bolje pripremiti za odgovornosti koje slijede. Upravo za mlade žene nema većeg poklona nego još prije studiranja ili zaposlenja steći ovakva iskustva. Umjesto da je obeshrabrujete, pomozite joj oko priprema za putovanje.

5. Ja ću to napraviti umjesto tebe

Svaka majka želi da njezino dijete zauvijek ostane njezina beba. Zato nije neuobičajeno da toliko strepite kada oni negdje putuju, nađu se u nekim novim situacijama te im ne dopuštate da sami to ‘odrade’. A opravdanje roditelji nalaze u tome da će oni to bolje od njih napraviti – od generalke u stanu, kuhanja, opremanja stana, preseljavanja, kupovine, plaćanja računa… Možete djetetu mirno, bez previše nametanja dati nekoliko savjeta i povući se kako bi ono samo naučilo savladati situaciju u kojoj se nalazi. Ako ovakav stav imate prema djetetu, onda će vaš tinejdžer odnosno mladi čovjek biti samostalniji i sigurniji.

6. Nemoj toliko puno razmišljati o tome

Ta rečenica može biti jako dobra u nekim situacijama (da se dijete ne zamara stvarima koje mu stvaraju pritisak), ali može voditi i tome da se vaša kćer osjeća neshvaćeno. Često kčeri dođu s nekim problemom pred vas i ako joj na sve samo kažete kako ne treba razmišljati o tome i razbijati glavu takvim stvarima, to ih može zbuniti. Radije recite kćeri da razumijete što ju muči, pokušajte joj dati neke savjete, ohrabriti, umiriti i možda naći zajedničko rješenje.

7. Ne jedi toliko

Ovo djeci nikada ne biste trebali govoriti, naročito svojim kćerima i naročito kada su u pubertetu ili pak naginju debljini. Jedino ako je riječ o nekim zdravstvenim problemima usljed kojih se treba manje količinski jesti ili izbjegavati neke namirnice. Djevojčice su ionako u vrijeme puberteta opterećene svojim izgledom i teško im je prihvatiti novonastale obline. Bolji način svakako je razgovarati o zdravoj prehrani i – prakticirati je u vlastitoj kuhinji.

8. Predobra si za njega

U mladalačkim ljubavima uvijek ima nešto izvanredno, posebno. Ili kada smo u toj dobi volimo tako misliti. Pa kada vam kćer idealizira svoju prvu ljubav, nemojte joj ‘rezati krila’. Isto vrijedi i kada je njezin odabir vama neprihvatljiv. Posve je razumljivo da roditelju nijedan mladić nije dovoljno dobar za njegovu kćer, pogotovo ako je riječ o ‘bad boyu’ ili nekom sličnom. Nemojte kćeri iskazivati svoje nesklonosti niti skepsu glede njezina mladića nego pokušajte radije ga upoznati i pokazati interes za njega. Naročito tinejdžeri su skloni tome da budu tužni zbog vaše negativne reakcije na njihov izbor, stoga se trudite ne otežavati im.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.