Ove tri Balaševićeve pjesme ulaze u udžbenike za osnovne škole

Tri pjesme Đorđa Balaševića ulaze u udžbenike srpskog jezika za osnovne škole u Srbiji, pišu tamošnji mediji.

U udžbenicima za osme razrede naći će se “Drvena pesma”, a niži razredi će na satu srpskog jezika analizirati pjesme “Devojka sa čardaš nogama” i “D-moll”.

Važan je zato što je raznolik, a to je ono što odlikuje našeg dragog Đoleta Balaševića. Tako imamo “Devojku sa čardaš nogama”, veselu, poletnu pjesmu. Zatim “D moll”, tužnu ljubavnu pjesmu, i za osmaše “Drvenu pesmu” koja govori o snivanju jednog dječaka, kaže profesorica Ivana Lučić iz jedne novosadske osnovne škole za Kurir.

Nije ih baš lako razumjeti i nisu jednostavni, pa je na nastavnicima predivan zadatak da zajedno s učenicima analiziraju pjesme, pronalaze stilske figure, skriveni smisao i ta prenesena značenja, zaključila je.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

    • Sram i stid bilo tebevi takvih kao ti.Fuj odrone ljudski.Ako ti se nije sviđao i nemaš što lijepo za reći, obrazloži za što a ne ovako….fuj spodobo jadna i bijedna, ti i takvi kako ti ste toksični da je sretan dan kada takve spodobe ne sretnem!!!,

      • Balašević je pomalo i tragičan lik. Vrlo talentiran lirik, nedvojbeno, ali na tragičnu žalost ujedno i prorežimski baš u kritično vrijeme, kada su drugi umjenici već pravili kritički odmak, a koje je kasnije proizvelo i veliko stradanje. Kasnije je (a možda već malo i prekasno), uvidjevši to sve, vjerojatno i nastojao izvući iz svega toga ali bez uspjeha, jer mu je nije bilo baze odnosno režima koji ga je velikim dijelom činio uspješnim i umjetnikom. Nije isključeno da će ti koji su ga zaveli, a potom i sahranili, sada praviti nadgrobne spomenike u lošem, ideloškom, smislu govoreći, i time dodatno mrcvariti lik i djelo. Tragikomedija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.