Ove stvari uništavaju vašu jetru

Jetra je jedan od najvažnijih tjelesnih organa. Kako bi je održali zdravom o njoj se trebamo brinuti. Sve što pojedemo i popijemo, razrađuje se u jetri.

Dobra vijest je da se jetra sama oporavlja i da može nadomjestiti oštećene stanice do određene točke.

Nažalost, kad je jetra toliko oštećena, više se ne može oporaviti. Stoga je važno da što bolje brinete o vašoj jetri, a ovo su štetne aktivnosti, navike i druge stvari koje oštećuju jetru i koje bi trebali izbjegavati

1. Alkohol

Mnogo je razloga zbog kojih ne biste trebali biti alkoholičar, uključujući činjenicu da bilo koje piće s alkoholom može oštetiti jetru. Svakodnevno konzumiranje alkohola može izazvati masnu bolest jetre, kao i upalu i ožiljke (cirozu).

2. Pretilost

Pretilost znači da imate previše masnoće u tijelu. Masnoća se nakuplja u jetri, a tako i nastaje masna jetra.Pretilost može biti gora od alkohola jer ne dovodi samo do ciroze i zatajenja jetre, već i do drugih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

3. Dijabetes

Dijabetes povećava učestalost bolesti jetre i do 50%. Krivac je inzulinska rezistencija. Kad krv ima vrlo visoku razinu inzulina, to uzrokuje debljanje u trbuhu i stoga jetra interno pohranjuje masnoću i ovo dovodi do masne jetre.

4. Previše soli

Hrana bogata soli može izazvati masnu bolest jetre jer se u tijelu nakuplja tekućinu što je poznato kao zadržavanje vode. Jetra tada nabubri. Svakako smanjite unos prerađene hrane kako biste smanjili unos soli u tijelo.

5. Pušenje

Pušenje zapravo nema izravan učinak na jetru, ali štetne kemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu povećati oksidaciju u stanicama. Ova vrsta stresa doseže jetru, uzrokujući oštećenja koja se ne mogu ispraviti.

Ovo su stvari za koje ste vjerojatno mislili da su bezopasne, ali zapravo ubijaju jetru:

  • Konzumiranje previše šećera
  • Uzimanje previše lijekova, uključujući biljne dodatke i vitamin A
  • Konzumiranje previše bezalkoholnih pića
  • Preskakanje doručka
  • Nedostatak sna ili buđenje prekasno ujutro
  • Konzumiranje sirove hrane

Usvojite zdrav način života i dobre prehrambene navike kako biste svoju jetru održali u dobroj formi, prenosi Steth News.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.