Ove namirnice mogu izazvati “moždanu maglu”

Nezdrava hrana s malo antioksidanata i zdravih masti može povećati upalu i šećer u krvi, doprinoseći nastanku moždane magle.

Moždana magla je obično stanje u kojem se osjećamo “pogubljeno”, imamo problema s pamćenjem stvari i teško se fokusiramo. Uobičajeni uzroci zamagljivanja mozga uključuju doživljavanje stresa ili tuge, prolazak kroz perimenopauzu (kod žena) i iscrpljenost. Međutim, ono što je manje poznato je da ono što jedemo može dovesti do ovog stanja, piše Klix.

Ultra-prerađena hrana doprinosi moždanoj magli

Ultra-prerađena hrana prošla je više faza obrade i sadrži mnogo dodatih sastojaka. Ovi proizvodi obično sadrže mnogo šećera, nezdravih masti, a često sadrže umjetne konzervanse, boje i arome.

Slatkiši

Slatkiši, kao savršen primjer ultra-prerađene hrane, mogu značajno doprinijeti moždanoj magli. Često su prepuni velikih količina šećera, što može dovesti do iznenadnih skokova razine šećera u krvi. Ovi skokovi mogu biti praćeni padom šećera u krvi, dovodeći do osjećaja umora, rastresenosti i mentalne zbunjenosti.

Pržena hrana

Pržena hrana također može doprinijeti moždanoj magli. Obično je bogata nezdravim mastima i solju, a sadrži malo hranljivih materija. Redovno konzumiranje pržene hrane može dovesti do pojačane upale u tijelu, faktora koji doprinosi moždanoj magli.

Hrenovke

Hrenovke također mogu doprinijeti moždanoj magli. Ove namirnice često su bogate natrijom, nitratima i drugim konzervansima koji mogu izazvati upalu u tijelu, izazivajući tako simptome moždane magle. Pored toga, ovo meso često sadrži visoku razinu nezdravih masti i obično je lišeno esencijalnih hranljivih materija.

Foto: Pixabay

Gazirana pića

Gazirana pića, posebno ona bogata šećerom također mogu doprinijeti nastanku moždane magle. Visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim napicima može dovesti do brzog skoka i naknadnog pada nivoa šećera u krvi, izazivajući osjećaj tromosti, često povezan s moždanom maglom. Da bismo ublažili pojavu moždane magle i unaprijedili opće zdravlje mozga, preporučuje se ograničavanje unosa gaziranih napitaka i prelazak na zdravije napitke kao što su voda, biljni čaj ili voćni sokovi.

Gluten i moždana magla

Odnos između konzumiranja glutena i moždane magle od posebnog je interesa, posebno za one sa osjetljivošću ili netolerancijom na ovaj protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Gluten može izazvati inflamatorni odgovor u crijevima osoba s celijakijom ili necelijakijskom osjetljivošću na gluten, što može dovesti do sistemske upale koja utiče na brojne tjelesne sisteme, uključujući mozak, piše Klix.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.