Ove četiri namirnice izazivaju dehidraciju

Veliki broj ljudi nastojanju da što bolje iskoriste dan, sa sobom na plažu ponesu i određenu užinu. Međutim, postoje namirnice koje tada treba izbjegavati i to ne samo zato zbog rizika da će se pokvariti.

Najgora hrana koju možete ponijeti na plažu je ona koja dehidrira.

Kada većinu dana provodite izloženi suncu, posljednja stvar koju želite učiniti je pospješiti dehidraciju. Ona se javlja kada vaše tijelo izluči više tekućine nego što je ima unutra, a nedostatak vode ili drugih tekućina u tijelu, može poremetiti normalno funkcioniranje organizma.

U nastavku saznajte koje namirnice trebate izbjegavati kao užinu kada idete na plažu.

Mesni delikatesi

Poznato je da mesni delikatesi poput salama ili suhomesnatih proizvoda imaju visok udio natrija, što može izazvati dehidraciju. Umjesto toga, odlučite se za sendvič s povrćem koji će održavati nisku razinu natrija. Možete čak dodati malo humusa, koji osim što ne obiluje natrijom, povećava broj proteina u vašem obroku.

Čips

Slane grickalice poput čipsa svakako su odlične da suzbijte glad, ali ako tražite rješenje za hidrataciju, trebali biste posegnuti za nečim drugim. Primjerice, voće može biti idealna opcija za plažu, a osim što ćete njime “zavarati stomak”, pomoći će vam i da se osvježite.

Pržena hrana

I pržena hrana također ima visok udio natrija zbog kojeg se možete osjećati dehidrirano. Nakon ovakvog obroka ljeti, vaša razina energije biti će na nezahvalnom nivou. Studija koju je proveo Nutrients ističe da hrana bogata mastima može uzrokovati dnevni umor i tromost, što nije ono kako se želite osjećati na plaži.

Previše zaslađeni napici

I pića s visokim udjelom šećera također mogu imati dehidrirajući učinak na tijelo, a tako je zbog načina na koji se razlažu u našem organizmu. Prilikom unosa šećera, tijelo koristi više vode i tako dolazi do potrebe za mokrenjem, prema Medical News Today.

Kao bolja opcija, osim vode, jedna od preporuka su i limunada ili nezaslađeni ledeni čaj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.