Ove četiri hrvatske vile najbolje su u Europi

U izboru za najbolje kuće za odmor u Europi (Best European Holiday Home) hrvatski su objekti, kako je objavljeno na svečanosti u Bruxellesu, odnijeli pobjedu u čak četiri od osam kategorija.

Najviše finalista

Istarska Vila Vista Zamask, bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića, pobijedila je u kategoriji najoriginalnijih kuća za odmor, Vila Sreser s Pelješca najbolja je kuća za odmor na samoj obali, Vila Falcon Rook iz Konavala nema premca u kategoriji kuća za obiteljski odmor, a prva nagrada za objekt s wellnessom otišla je vlasnicima Vile Vadedija kraj Žminja. Povrh toga što je pobrala polovicu svih prvih nagrada, Hrvatska je imala i najviše finalista; čak 12 od ukupno 64. Za usporedbu, u završnicu izbora Europskog udruženja kuća za odmor (European Holiday Home Association) uspjele su ući samo po dvije kuće iz turističkih velesila kao što su Francuska i Italija.

– Hrvatska je praktički apsolutni pobjednik cijelog natjecanja. Od nas je više finalista imala jedino Velika Britanija, a na kraju smo mi dobili jednu nagradu više i od njih – otkriva Danijela Čavlović iz Zajednice obiteljskog smještaja, koja je uime nagrađenih u Bruxellesu primila priznanja za hrvatske iznajmljivače.

– Ovo je potvrda da se obiteljski smještaj kod nas razvija u pravom smjeru i da Hrvatska sigurno kroči prema tituli najljepše i najpoželjnije europske destinacije. Sve veća prepoznatljivost našeg smještaja u domaćinstvima, kojeg je prema posljednjim podacima više od 90.000, dokazuje koliko je važna specijalizacija ponude, brendiranje destinacije i edukacija domaćina – zaključuje naša sugovornica.

Domaćini u poslu

Domaćine čije su kuće u Bruxellesu dobile veliko priznanje jučer nismo uspijevali dobiti na telefon. Očito još imaju gostiju i u poslu su. No, zasigurno se svi vesele.

– Ja sam odmah ujutro javila vlasnici Vile Vadedija, gospođi Ani Brakus, da je njihova kuća s wellness ponudom proglašena najboljom u Europi. Bila je, naravno, jako sretna i ponosna, ali i nju ćete tijekom dana teško dobiti na telefon – kaže direktorica Turističke zajednice Žminj Lenka Šajina.

– Svi se u turizmu veselimo ovim priznanjima, a za Vilu Vadediju mogu reći da je odlična. Ima vanjski i unutarnji bazen, saunu, jacuzzi… Od mora smo daleko dvadesetak kilometara, ali neki gosti u Vadediji provedu cijeli tjedan da ne odu do mora…

U konkurenciji je bilo spektakularnih kuća, nije bilo lako izabrati

U izboru je sudjelovalo 425 kuća iz 18 zemalja, a najviše je prijava stiglo iz Španjolske. Osim u četiri kategorije u kojima je Hrvatska pobrala prve nagrade, najbolje objekte biralo se i u kategoriji ekokuća, kuća pristupačnih za osobe s invaliditetom, kuća koje primaju goste s ljubimcima te kuća pozicioniranih u metropolama. Hrvatska je ove godine prvi put sudjelovala u tom izboru, a članovi žirija kažu da je u konkurenciji bilo spektakularnih kuća za odmor i da im nije bilo lako izabrati.

2

(Večernji List)

Komentiraj: