Ovako izgleda prvi samoupravljivi automobil bez volana i pedala

Autonomna tehnologija je stigla, a zakonodavcima tek preostaje da usklade zakonske okvire kako bi se ovi samoupravljivi automobili mogli naći na cesti.

I dok brojni proizvođači svoje modele još uvijek razvijaju u standardnom obliku, s kontrolama koje mogu preuzeti putnici, u GM-u su otišli korak dalje te lansirali Cruise AV – autonomni kompaktni automobil bez upravljača i papučica.

Riječ je, zapravo, o električnom Chevrolet Boltu (Opel Amperi-e) kojem su uklonjene kontrole, te umjesto njih postavljena gotovo simetrična konzola.

Moramo priznati da smo očekivali malo više od prvog ovakvog vozila. Budući da nema potrebe za volanom i papučicama, niti ikakve potrebe za vozačkim inputom, GM je sjedala mogao okrenuti jedna prema drugima, kao što to rade u vlakovima, autobusima i kombijima.

Amerikanci su također mogli malo više poraditi na multimediji, s obzirom na to da bi budućim putnicima moglo biti dosadnjikavo u prometnim gužvama bez praktički ikakve zabave. Jedan oveći displej ne čini se baš kao idealno rješenje, posebice ako se suvozači ne mogu dogovoriti da gledaju isti program, piše Tportal.hr.

GM zasad krije sve tehničke detalje o automobilu. Poznato je tek da je automobil spreman za serijsku proizvodnju, te da je formalno upućen zahtjev Ministarstvu prometa za odobrenje testiranja vozila u javnom prometu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.