Riješite se puževa golaća pomoću ove namirnice

Tlo je suho i kiša nam treba više nego ikada. No, s njom dolaze i neželjeni gosti – puževi golaći, a posebno su proždrljivi oni španjolski.

Svake godine nalazimo nove načine i savjete kako bismo suzbili ove štetočine koji mogu u potpunosti uništiti urod. Također, putem sluzi prenose uzročnike biljnih bolesti, najviše gljivice i viruse.

Ljuske od jaja, piljevina, mamci s pivom, patke, prskanje vodom u kojoj su uginuli puževi… samo su neki od načina koji se koriste u malim vrtovima.

S nekima od njih možete napraviti nepopravljivu štetu, kao što je korištenje soli, a kemijskim sredstvima kao što je pužomor možete otrovati i druge životinje poput mačaka, pasa, peradi.

Borba protiv ovih štetočina je dugotrajna i zahtijeva stalnu kontrolu.

Koristite zobene pahuljice

Zobene pahuljice koje ima gotovo svako domaćinstvo mogu se koristiti na dva načina:

Pahuljice pomiješajte s vodom te posudu stavite u vrt. Primamit će puževe, poput piva, te će se oni najčešće utopiti u ovoj kaši.
Suhe pahuljice stavite u posudu ili oko biljaka.

Nakon što ih pojedu, one će nabubriti u njihovom probavnom traktu te vjerojatno uzrokovati njihovo ugibanje. Ne pretjerujte s količinom jer možete privući glodavce i ptice. Važno je djelovati rano. Čim se pojave sluzavi tragovi na biljkama, krenite u borbu, piše Agro Klub.

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.