Ova država će “odmah” zatražiti članstvo u EU

Gruzija će “odmah” zatražiti članstvo u Europskoj uniji, rekla je stranka na vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici na Kavkazu koja je u problematičnim odnosima s Moskvom, pošto je Ukrajina zatražila ulazak u EU zbog ruske invazije.

Predsjednik stranke Gruzijski san, Irakli Kobahidze obznanio je na tiskovnoj konferenciji “odluku o trenutačnoj predaji kandidature za ulazak u EU”, dodajući da je Gruzija zatražila od Bruxellesa da “čim prije” prouči taj zahtjev i dodijeli Gruziji status kandidata za ulazak u Uniju.

Vijest dolazi nakon otvorenog zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija čija se zemlja bori s ruskom oružanom agresijom, za ulazak Ukrajine u EU po posebnom postupku.

Ukrajinski predsjednik je dobio potporu Europskog parlamenta koji je u utorak golemom većinom donio rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska “agresija” na Ukrajinu i pozivaju europske ustanove da “rade na tome da se Ukrajini dodijeli status kandidata za EU”.

Zelenskij potpisao zahtjev za ulazak Ukrajine u EU

Na to se glasovanje u Gruziji, koja je 2008. doživjela rusku oružanu intervenciju što se završila gubitkom dvaju separatističkih teritorija, gledalo kao na priliku za vlastito kandidiranje za članstvo u EU-u – što je cilj upisan u njezin Ustav.

Gruzijska vlada je lani najavila da će 2024. predati svoju kandidaturu za članstvo u EU-u.

Gruzija je, kao i Ukrajina, potpisala ugovor o pridruživanju EU koji joj ipak ne jamči kasniju integraciju, javila je Hina.

Milanović: Status kandidata za članstvo u EU treba dati i BiH

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.