Milanović: Status kandidata za članstvo u EU treba dati i BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržao je kandidaturu Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji te je predložio dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo BiH i Kosovu i početak pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, priopćio je u utorak Pantovčak.

Predsjednik Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Time je Milanović podržao inicijativu predsjednika nekoliko država članica EU-a kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini.

Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji, poručuje Milanović.

Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć, dodaje se.

Milanović je ustvrdio da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbjegne širenje rata u Europi.

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Slovačke dan ranije su otvorenim pismom poručili da Ukrajina “zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u”.

Zelenskij potpisao zahtjev za ulazak Ukrajine u EU

Stoga pozivamo države članice EU da konsolidiraju najvišu političku potporu Ukrajini i omoguće institucijama EU da poduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za EU i otvorili proces pregovora, dodaje se u tom pismu.

Milanović je podržao inicijativu i poručio da se mora napraviti sve u cilju sprječavanja širenja krize na zapadni Balkan kako bi se izbjegla svaka moguća ugroza Hrvatske i susjednih zemalja.

Istaknuo je i da je strateški i nacionalni interes Hrvatske da što prije članice EU postanu zemlje jugoistočne Europe koje su o “deklarirale i dokazale” spremnost i namjeru.

Milanović je inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo, navodi se u priopćenju.

Predložio je i da se “višekratnih obećanja”, odmah započne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje već imaju status kandidata.

Milanović je također kazao da treba ubrzati pregovore s Crnom Gorom, dok se Srbija “u ovom, za europski mir, važnom trenutku (…) mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku”

EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke, zaključuje se u priopćenju.

Bildt: Srbija se diskvalificirala iz procesa pristupanja EU

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Hvala Zoki ali ne hvala… neka vas sa obveznim vakcinama… trans ovim onim… pravima vjeverice da bude rakun…, a normalan čovjek ne može bez ausvajsa u trgovinu…eto vas tamo… … ima nas hrvata što nismo za EU jer je to ZLO i klaonica naroda.

 • Ovaj prijedlog za Ukrajinu je podloga za razbijanje EU. A to uopce nije lose. Tamo gdje su LGBT i prava zivotinja najvaznija briga takvo nesto ne treba ni postojati.

 • Spasiba Zorane, prijatelju, spasiba. Ali smije li se u NATO? Ili pristupanje tih pobrojanih “shit-ova” predstavlja možda nekakvu “nacionalnu ugrozu”, ili kako?

   • Dobročinstvo je to i spasiteljstvo veliko, svemu življu na radost, i svake hvale vrijedno. Jedino bi mu dragi Aco i Erdogan eventualno mogli eventualno parirati.

 • Srećom pola države drže Srbi… pa nećemo u NATO( North Atlantic Terrorist Organization)…. niti u SOTONSKU uniju… par godina slobode imamo… dok ne nahuškaju muslimane opet u rat….

 • Jedan od uvjeta za pristupanje je donošenje Zakona o restituciji
  Procjenjuje se da bi BiH trebala vratiti oko 50 milijardi E ,za otimačinu koju su sproveli komunisti .
  Snovi

  • Komunista više nema, otprilike od ’74.. Imaš sad ove stranke, što su 30 godina po prvim redovima, uglavnom blizu oltara. Ostali su, ‘čekajući NATO’, uglavnom otišli već tamo sami, k zemljama članicama, ili spremaju kofere.

 • Ne treba nam Nato Zoki, zapad samo huska godinama, nisu ni ovi donjeli nista dobro, mi smo vec odavno okupirana s strane eufora.

 • Ne može to tako Milanoviću. BiH se najšrije treba urediti unutra, trebaju sva tri naroda biti ravnopravna, a ne da u EU ide muslimanija-džamahirija, kojom drmaju kurvanjski sinovi, lopovi, komunjare, ratni zločinci i izdajice kao što TO JESU veliki spletkar i lopov Bakir, Titino krmeče i poturica Sejdo. koljač Hrvata i Srba u prošlom ratu i zapovjednik mudžahedina Džaferović, pa Nermin Nikšić iz lopovske i zločinačke obitelji, Cikotić. hrvatoubojica i lopov iz Bugojna. krmača i lopovica Bisera—

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.