Otvoreno pismo Kerametala: Imamo preko 500 nameta s kojima plaćamo stranačku mašineriju

Tvrtka Kerametal iz Ljubuškog javnosti je uputila pismo u kojem kritizira parafiskalne namete nazivajući ih parazitskim. Iz ljubuške tvrtke ističu kako na svim razinama vlasti, od općine, županije, federacije pa do države, gruba procjena kaže da je više od 500 takvih parafiskalnih nameta.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Pored silnih problema koje je uzrokovao Covid19, kako u zdravlju ljudi, tako i u razornim negativnim posljedicama za realni sektor gospodarstva (gubitci, povećan broj otkaza, manji prihodi od direktnih i indirektnih poreza itd.), u nesređenom stanju Države i institucija čiji je to posao i nadležnost, buja i do neslućenih razmjera se razvio sektor parafsikalnih nameta. U pravom smislu parazitska bolest koja razara društvo i uništava realni sektor gospodarstva!”

Nekoliko primjera

Zaboravite na gljivične infekcije! Rješenje je tu…

Plaćanje smeća po m2 je tipičan namet u glavnom gradu Sarajevu i postao je princip reketarenja gospodarskog i uslužnog sektora jer se kao lokalni propis veže za m2 bilo kog prostora (hotela, tvornice, prodajnog ili uslužnog objekta)! To je tipična neustavna i nezakonita kategorija.”

U osnovi nezakonita je jer nema iza nje jasne činidbe, usluge ili obavljenog posla! Umjesto civilizacijskih normi da se cijena te usluge vrednuje po npr. m3, kilogramu, volumenu kontejnera ili kante, vrsti smeća itd… Ta vrsta usluge mora biti mjerljiva i transparentna. Jasno je svakome da odredba po m2 je neustavna i nezakonita a kad se uzme to mjerilo to su ogromni nameti za nepostojeću uslugu realnom i uslužnom sektoru? Ali kako nahraniti sve te silne podobne koji su zaposleni po stranačkoj liniji u tim organizacijama i služe kao glasačka mašinerija za svake izbore i sl.! Ukidanje tih nameta je nužno da bi se realni sektor oslobodio, a primijenile civilizacijske norme primjerene normalnim pravilima EU.

Kantoni i županije svojim famoznim propisima o turističkim zajednicama, šumama čak i naknade za trudničko bolovanje, prebacuju svoju obavezu na realni sektor umjesto da se te djelatnosti i obveze financiraju iz Izvornih prihoda i proračunskih rashoda (ali prevalite to na realni sektor i riješili ste problem) Javna je tajna da se sve to uglavnom nenamjenski troši. Šume su posebna priča pa se sječa i prerada uglavnom dijeli po stranačkim principima i proviziji.

Općine se igraju i glume državu pa je većina uvela komunalne naknade opet po m2 bilo čega da bi došli do prihoda za što treba i ne treba, a opet najlakše po realnom sektoru i uslugama! Ovaj namet je po svom osnovu neustavan kao i svi po tom osnovu jer jedino Država može uvoditi namete koji imaju karakter poreza na nekretninu po m2. Zanimljivo je da taj porez nisu još uvele ni okolne države, ali općine su sebi uzele pravo koje nemaju (čak neke općine u svojim odlukama to karakteriziraju i za financiranje gradskog groblja pa vjerojatno tu planiraju pokopati firme i obrte kad padnu u stečaj, tj. umru). “Guinnessova knjiga gluposti!”

Prijevoznička djelatnost je u totalnom bankrotu i ogromnim gubitcima! Izgubili smo 4.000 kvalificiranih vozača! Ali desetine potvrda, licenci, nametnutih potvrda koje samo morate platiti u toj i toj agenciji ili tijelu itd. Razne potvrde za vozače, i naravno svaki taj dokument je “kava”, ali je ponižavajući i deprimirajući reket na tu djelatnost i borce koji život provode u kamionskim kabinama? Savjet je da se registriraju kao astronauti jer za astronauta se još nisu dosjetili toliko nameta uvesti. Neće nam brzo tko moći ni dovesti vakcine a kamoli robu?

Čudesni AMUS i razne agencije, fondovi za okoliši sl. koje su formirali razni državni i drugi službenici koje samo služe kao paravan, a u biti posluju da bi izmišljene usluge netko fakturirao s velikom dobiti (i sve te organizacije, asocijacije i tijela samo vam uglavnom šalju fakture, da im platite nešto što uopće ne postoji kao roba ili usluga). Onda vam dođu inspekcije pa vam sugeriraju gdje ćete to riješiti i kako. Ali fakture dolaze uredno…za koje često ne znate zašto. I tako mjesecima…godinama!!!

Na svim razinama vlasti, od općine, županije, federacije pa do države, gruba procjena kaže da je više od 500 takvih parafiskalnih nameta. Za sad ni jedno tijelo Ministarstva gospodarstva, financija, trgovine, poduzetništva, turizma a ni Vlada od županija do federacije nije napravila apsolutno ništa iako pred svake izbore pričaju o smanjenju ili ukidanju mnogih od tih parazitski nameta! Deset godina spominju registar da će napraviti ali do sad ne postoji ni to (prije ćemo osvojiti Mars).

Zanimljiva konotacija: Jedna prosječna firma od 50 do 150 uposlenih od parafiskalnih nameta, koje mora platiti, 3 posto je dovoljno da cijepi sve svoje djelatnike i članove njihovih obitelji po najskupljoj cijeni bilo koje vakcine! Pustite nas da barem svoje djelatnike cijepimo o našem trošku (uz nadzor obiteljskog liječnika, naravno).

Što treba uraditi realni sektor?

Pokrenuti sve vrste sudskih i upravnih postupaka na svaki način (imate i ustavna i zakonska prava i osnove za to) kako bi se ukinuli ili poništili ti propisi i rješenja koja vam nameću bez osnova. Što više tužbi pa će neki sud i sposoban sudac donijeti pravičnu odluku a ona je mjerilo! Koristiti zakonske norme koje imate legitimne i legalne oko zaštite podataka i kao osoba i kao firma (imate pozitivne propise koji vas štite i kao potrošače i kao osobe, pravne i fizičke).

Pokretati političke i institucionalne inicijative na svim razinama da se preispitaju ili ukinu mnogi od tih akata ili propisa (imate jako puno neustavnih i nezakonitih odredbi u tim propisima kao i nepoštovanja načela Ustava i zakona, a sve u cilju zaštite realnog sektora koji jedini stvara novu vrijednost, zapošljava ljude te kroz direktne i indirektne poreze i doprinose plaća Javni sektor. Međutim, ne treba plaćati parazitske dodatke na svim razinama i glasačku mašineriju stranačkih klanova!

Medijski se boriti s argumentima i primjerima da se informira javnost, državni organi i javne službe, svi organi i tijela koji donese takve društveno štetne odluke i propise i da ako želimo, barem se malo primaknuti civilizacijskim normama i društvu kao sto je EU. Takva ponašanja i takve odluke moraju se uglavnom ukinuti ili radikalno smanjiti,a spasiti Realni sektor koji grca i propada zbog poslovne pandemije i velike ekonomske krize kao posljedica zdravstvene pandemije.

Realni sektor samo rasterećen i oslobođen ovih i ovakvih sličnih i mnogih nepotrebnih nameta može nam u narednim godinama dati barem malo šansi za opstanak i ostanak u ovoj zemlji, zaključuje se u pismu.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Ne moze 1200 km poreza na firmu placati obicni kiosk kao i Mepas, Namex, Feal itd. Ukinuti porez na firmu pod hitno. Gradonacelnice ili ukinite ovaj idiotski porez (koji se jos mora platiti unaprijed u prvom mjesecu) ili daj bar neku skalu pa da mikro poduzetnici placaju neki simbolican iznos. 1200km godisnje je za nekoga veliko financijsko opterecenje.

  • Triba pojačati poreze da i ljudi koji rade u županijama , općini , vladi , tim pustim saborima , domovima naroda , i ostalim državnim tvrtkama imaju platu
    Hvala

    • Pa ljudi. Samo trebate prosvjedovat. Narod koji se boji vlast je osudjen na propast. Pogledaj stanje, događa se od rata na ovamo – propast. Nego, pusti to ajte vi na kavu.

  • Majku vam lopovsku ,nakrali se za vrijeme rata dok su se neki borili kerametal i vaki ko on krali da im hdz sve sad im tesko vracat treba ih oplest sve poredu a nebranim ni ja ove uhljebe inji treba oplest dobro

  • Kerametalu se divim na hrabrosti jer posle ovog javnog pisma može očekivat raznorazne inspekcije sa svih nivoa vlasti i još koje kakve pritiske.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.