Otvoreno: Kakav je položaj Hrvata u BiH?

Ne prestaju burne reakcije na jučerašnji sastanak Milorada Dodika s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem i premijerom RH Andrejom Plenkovićem.

Oštri tonovi stižu iz Sarajeva – podsjećaju da Dodik koči BiH na euro-atlantskom putu i zagovara ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom. Željko Komšić usporedio je Zorana Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom.

S Pantovčaka poručuju da Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.

Kakav je položaj Hrvata u BiH 25 godina nakon Daytonskog sporazuma, o tome su govorili u emisiji Otvoreno Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Grlić Radman je rekao kako je Hrvatskoj svatko partner ako su u pitanju hrvatski interesi.

Jučer su bile teme položaj Hrvata u BiH i RS-u. Razgovarali smo o problemima koji su u interesu Hrvata. Razgovarali smo o povratku Hrvata u njihove domove, o zaštiti imovine, o boljem prometnom povezivanju. Bilo je puno tema od zajedničkog interesa, naglasio je ministar.

Hajduković je naglasio kako mu nije prihvatljiv poziv Miloradu Dodiku u Hrvatsku.

On zagovara “komadanje” BiH, veliča ratne zločince, rekao je i dodao kako je BiH partner Hrvatske i kako je Hrvatskoj u interesu funkcionirajuća BiH koja štititi sva 3 konstitutivna naroda, ali je li Milorad Dodik pravi sugovornik za ove teme, ja nisam siguran, istaknuo je Hajduković.

Lučić je rekao kako od tri člana predsjedništva BiH, Dodik je jedini koji nije ratovao protiv Hrvata.

On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne, rekao je i dodao kako je alternativa Dodiku u BiH, Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića i oni su trenutno poželjna stranka za demokratske stranke u Hrvatskoj i u svijetu.

BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Smatram da je ovo mudra politika i premijera i predsjednika, naglasio je Lučić.

Na pitanje zašto je baš sada došlo do ovog sastanka Jović je odgovorio kako se u BiH pripremaju lokalni izbori, 25. godišnjica Daytonskog sporazuma te kako je potpisivanjem ugovora u Washingtonu, srpska pozicija ojačala.

Mislim da Hrvatska sada ne može ignorirati srpsku poziciju u BiH, rekao je.

Hrvatska politika postupila pametno time da je obratila pažnju na potencijalno novi odnos snaga u BiH, stoga što Dodik povezuje pitanje BiH s pitanjem Kosova, naglasio je.

Grlić Radman je naglasio kako treba poštivati političke činjenice.

Gospodin Dodik je legitimno izabran član predsjedništva. Mi se možemo s njim ne slagati, ali kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda, onda imamo zajedničko stajalište, istaknuo je ministar.

Dodik predstavlja interese Srba. Njega na mirovnim pregovorima nije bilo. On se pojavio kada je trebalo “zgurati” Karadžića iz politike. On je čovjek kojeg su Amerikanci gurali da dođe na čelo Srba u BiH, naglasio je Tihomir Vinković.

Željko Komšić je rekao kako EU ne poznaje konstitutivne narode te da bi se to trebalo ukinuti.

Grlić Radman je rekao kako Komšić nije legitimno izabran hrvatski predstavnik.

Dok god je to tako, BiH će biti disfunkcionalna država, naglasio je i dodao kako se taj problem treba riješiti promjenom izbornog zakona.

Lučić je rekao kako u BiH imamo srpskog, bošnjačkog i anti hrvatskog člana predsjedništva.

Komšić je izabran na antihrvatskoj histeriji koja je vladala u to doba u Sarajevu. On sam kaže da nije hrvatski član predsjedništva, već da je član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tu konstrukciju je sam smislio, rekao je Lučić.

Lučić je naglasio kako se Jugoslavija raspala zato što konstitutivni narodi nisu bili ravnopravni.

Hajduković je rekao kako BiH mora biti država naroda koji u njoj žive i u kojoj su zaštićeni interesi sva tri naroda.

Interes je Hrvatske da prava Hrvata u BiH budu zaštićena, a to su interesi da BiH bude stabilna država, naglasio je.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Na ovo pitanje odgovor bi bio,ovisno o mjestu i Županiji gdje žive.Evo npr.u ZHŽ skoro 100 % žive Hrvati.Od prava izbora nastavnog programa u školama do vjerskih sloboda je potpuna.Glede ekonomske strane,dosta naših firmi je tu dobilo npr.zastupništva u BiH.Zašto ljudi u dosta tih firmi imaju mizerne plaće,a gazde milione je druga strana medalje.Znači imamo čistu hrvatsku sredinu i vlast i ogromne minuse za vrijeme vladavina svih stranaka.Za druge Županije neznam,al u ZHŽ nama nisu nikakav problem Srbi i Muslimani.Nama je problem naša politika tu,od toga koliko se iz Sarajeva dobije,do raspodjele tu.A što se tiče sloboda i svega drugog,neznam da bilo tko tu osjeća neku ugroženost.

  • Kakve veze imaju plaće s temeljnim pravima Hrvatskog naroda da biraju svoje političke predstavnike u vlasti? Od ukupnog broja Hrvata tek 20% živi u ŽZH.

  • To je zato što su gazde pravi robovlasnici, zaljubljeni sami u sebe, Boli ih neka stvar za radnike. Njihov je stav: Nek je meni dobro, a radnici neka krepaju.

  • Kakva ugrezenost? Sloboda? Gdje je hercegovacka Banka, gdje su porezi sto se uplacuje da bi se razvijao ZZH? Itekako smo ugrozeni? Nemamo prava birat svoj predsjednika itd. pa se ti pitaj zasto su place lose, i dobre su u kakvom smo stanju, idi u bosnu pa ces vidit kakve su place. Samo naravno da more bolje, ali glavni problem nelezi kod nas, opterecenje gospodarstvenika je prevelika, treba snizit poreze i povecat place, a to sto gazde imaju milione i to sto pricaj, tako je svugdje.

 • Kaže ovaj majmun Jović kako se trebamo staviti u položaj Bošnjaka kako bi se osjećali a da se on stavi u položaj Hrvata kojima Milorad Pupovac bira vlade i postavlja uvjete!!!!

 • Jović nije naučio ništa u životu. Jugosavija se raspala jer su Srbi htjeli dominirat ostalim narodima a sad to pokušavaju Muslimani u BiH. Narodi nemogu živit u skladu u jednoj državi ako nemaju vlastite entitete. To vidimo kod Turaka i Kurda, Židova i Palestinaca, Rusa i Čečena, Turaka i Grka na Cipru itd itd. Države u kojima svi imaju svoje entitete su funkcionalne (Britanija, Belgija, Švicarska, Kanada).

 • Eto kakvo je stanje kad čovjek ne zna jel gore što se pita lažni Hrvat Komšić,ili kad se pita kriminalna hobotnica HDZ-e !
  M Hrvati nemamo nikakve alternative !

 • Spominjala se ZHZ Županija,a daj ti reci što ti ko Hrvat unutar ZHZ imaš manja prava ili uskraćeno u odnosu na nekog Muslimana iz Goražda ili nekog iz Banjaluke Srbina.To sto na nivou države hrvatskog predstavnika se bira kako bira,isto je krivnja onih hrvatskih vlasti koji su nekada davno
  pristale na tako nesto.A tamo stoji da se u predsjednistvo BiH biraju predstavnik Srba,Muslimana i Hrvata,al ne i tko ih bira.Znaci tad su nasi predstavnici vlasti trebali se boriti,a ovako moze bilo tko glas dati kome zeli.Samo ti rekoh u nasoj skoro 100% čistoj hrvatskoj sredini nisu nam krivi Srbi i Muslimani za dosadasnje stanje,jer tu su u vlasti 100 % Hrvati.

  • @zaDVA
   U ŽZH se ne odlučuje kako se raspoređuje novac iz javnih prihoda. Sarajevo i Goražde po glavi stanovnika dobiju duplo više novca nego što je to slučaj u većinskim hrvatskim županijama. To je tako jer su Hrvati preglasani “Komšićima”. Znači imam manje prava.

 • Kod mene je položaj dobar.Balije ne viđam i jedino me malo iritira postolar iz županije i ona raVnateljica sa brda Hum.

 • Udba nas je 95 god prodala. HDZSDP. I sad kao raspravljaju kakav nam je položaj. I vi se ložite šta je rekao Milanović Kitarević… bitno je ono što je Tuđman potpisao. Mi smo prodani i ćao. I još dižemo spomenike našim krvnicima. Mogli bi i Mati Graniću dignuti jedan. Jadan smo narod. Bez trunke mozga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.