Otvorena izložba slika Ivana Hercega: Svaki motiv rađen je sa srcem, dušom i ljubavlju

U Knjižnici Ljubuški u četvrtak, 16. ožujka otvorena je samostalna izložba slika Ivana Hercega.

Svoj osvrt na izložbeni postav – ciklus “Šipci” dala je prof. Slađana Milićević.

Ekspresivan, dojmljiv, upečatljiv, izražajan, snažan. Ovaj predgovor započela sam s jednim jednostavnim objašnjenjem što znači riječ ekspresivan. Dok sam gledala Ivanov ciklus slika “Šipci” i razmišljala o tome kako u što manje riječi, a sadržajnije opisati likovni jezik kojim se koristio u mislima su mi se lagano formirale riječi ekspresija i ekspresivan. U svom slikarskom stvaralaštvu odavno je formirao svoj prepoznatljiv rukopis kratkih ekspresivnih poteza kista, pastuoznog nanosa boje, dinamičnost koju postiže kontrastom komplementarnih boja, izmjenjivim ritmom, te sve to smiruje na nekim slikam nježnim pastelnim pozadinama, dok na nekim slikama upotrebljava tamne boje kako bi u prvom planu istakao motiv šipka, konja i mrtve prirode.

Iako su njegove slike figurativne ne zamara se toliko formom motiva kako bi ga što vjernije naslikao, nego na svoj jedinstven način nam otvara svoj svije kako ga on vidi i doživljava. Umjetnici imaju moć stvaranja nekih novih svjetova koji su svojstveni samo njima, ali rijetki kao Ivan postignu tu esencijalnost koja dolazi iz dubine njegove stvaralačke duše. U njegovim slikama se može osjetiti istinska ljubav prema slikarstvu, kao da stvara u jednom dahu gdje ruka nije vođena okom, nego emocijom koja je zarobljena u njemu i jedva čeka da se oslobodi i oduhotvori na slikarskom platnu. Baš kao njegovi raspucali šipci koji jedva čekaju da ponude svoje slatke plodove, istaknula je prof. Milićević.

Nazočnima se obratio slikar Ivan Herceg koji je zahvalio organizatorima, a ujedno i svima na dolasku i iskazanoj podršci, pri tome simbolično poklonivši sliku udruzi “Šipak”.

Svaka slika iz ciklusa “Šipci” nastala je na mom inspirativnom doživljaju, u stvaralačkom zanosu. Bez obzira na ono što ja radim, slikarstvo je ono što volim, nešto moje istinsko i svaki motiv – prožet šipcima je rađen sa srcem, dušom i ljubavlju, istaknuo je, među ostalim, Herceg.

Izložbu – koja ostaje otvorena do 25. ožujka, otvorio je Hercegov prijatelj književnik Dušan Musa, piše Ljubuški IKS Portal.

U Ljubuškom izložba slika Ivana Hercega

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.