Otvorena izložba akademskog slikara, magistra umjetnosti Tomislava Zovke

I više nego zanimljiva izložba otvorena je do 15. studenog u OKC-u Abrašević u Mostaru. Riječ je o samostalnoj izložbi akademskog slikara, magistra umjetnosti Tomislava Zovke, njegovoj drugoj samostalnoj iz ciklusa “Globalna silikonizacija”.

Za izložbu su, objašnjava autor, odabrane slike nastale u proteklih godinu dana, što na 5. godini Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, što nakon završetka ALU-a.

“Motivi na slikama su apstraktni ili krajnje reducirani, rađeni u kombiniranoj tehnici. No, bez obzira na apstraktni izraz, usudio bih se reći da slike kroz likovni govor prikazuju današnju realnost na globalnoj razini. Tu prvenstveno mislim na problem ljudske egzistencije, kako materijalne tako i duhovne, te na borbu između svega izvještačenog i umjetnog što se čovjeku danas nudi, naspram onog izvornog, prirodnog, zapravo svojstvenog ljudima koje biva sve više sputano, ograničeno i zaboravljeno”, objašnjava Zovko.

Upravo svojim djelima, piše u predgovoru kataloga izložbe povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, Zovko uskovitlava osjećaje i poziva na promišljanje o globalnom stanju ništavila u koji srlja tehnološki, geometrijski svijet.

Boje koje dominiraju su siva, crna i bijela, a naglasci crvene, objašnjava Ćavar, koje se lajtmotivski provlače, naznake su života u globalnom sivilu, svijetu bez okusa i mirisa. Tomislav Zovko, kaže Ćavar, svojim djelima kreira vlastite svemire i istražuje ljudsku pokrenutost duha na koju utječe globalno stanje.

Tomislav Zovko rođen je 2. listopada 1986. u Mostaru. Završio je Opću gimnaziju fra. Dominika Mandića u Širokom Brijegu 2005.

Magistrirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2012. godine u klasi red. prof. Ante Kajinića. Sudionik je raznih likovnih kolonija, a do sada je sudjelovao na deset skupnih izložbi. (www.bljesak.info)

9 komentara

    • Seljački komentar! Umjetnost, glazba i sve ostalo što spada pod umjetnost ne podliježe ni nacionalizmu ni vjerskom fanatizmu! Ili ti se sviđa ili ne, ako ljude karakteriziraš po vjerskoj ispovijesti onda se ne trebaš ni maknuti iz svoje sobe.

  • šta vas briga di ko izlaže, nek izlaže svak di god oće, što bi svi izlagali samo u franjevačkoj galeriji, a bi prvi di god mogu i kome god mogu, umjetnost je za svakoga, i ne poznaje granice!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.