Otvorena birališta u Mostaru

U Mostaru su jutros u 7 sati na sveučilišnom kampusu otvorena 23 biračka mjesta za Parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj koji se u iseljeništvu održavaju dva dana, 16. i 17. travnja od 7 do 19 sati.

Biračka mjesta otvorena su na vrijeme i sve za sada protječe u redu i bez incidenata. S obzirom da su netom birališta otvorena odziv je relativno dobar i sve protječe u najboljem redu, potvrdio je za Fenu generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasuju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banjoj Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju.

U Bosni i Hercegovini aktivno je registrirano 222.3000 birača. Najviše registriranih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

Aktivno se nisu morali registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP u inozemstvu.

Osim u BiH, glasuje se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Katru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

Za tri zastupnika iz dijaspore natječe se 79 kandidata

(Fena)

18 komentara

  • Na otvaranju Sajma u Mostaru prvo se pozdravlja predsjednik Srbije Alkesandar Vučić, a tek iza nejga predsjednik RH Andrej Plenković. Sramota od organizatora…

  • Molim vas kao portal vladajućih dźekova ..hrvatskoljubljenih građana ove jadne i napaćene hrvatske stoke sitnog zuba(u koju spadam i ja😥😥)da nas obavjestite -DA Li je sutra NERADNI dan?Ja bih rado glasovao za Čika Andrea( je li sa j🤔🤔)AndreJa?Molim da pitate čika Gagija velikog Hrvata i objavite na portal.SUTRA JE DAN RADOSTI?!?HVALA🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

  • Svi za Rojas da nam sredi troliste, hrv. mirovine i pokloni džipove G- klasu a nekim kamione i bagere od inzinjerije. Svi ovi kojim je potpisivao, davao, žalio se sa njima nece danas da čuju za njega.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.