Otvorena birališta u Hrvatskoj, glasovat će zaraženi i birači u samoizolaciji

Širom Hrvatske jutros u 7 sati otvorena su birališta na desetim parlamentarnim izborima od samostalnosti. Glasovanje će trajati do 19:00 sati kada će biti objavljene prve izborne ankete.

Index.hr piše da će se i danas kao i jučer glasovati i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta.

U sabor će se birati 151 zastupnik, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz dijaspore, dok će osam mjesta pripasti nacionalnim manjinama.

Za mjesto u saboru je veliko zanimanje, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna starosna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu sljedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. U inozemstvu se počelo glasati jučer.

Zbog epidemije koronavirusa, koja obilježava ove izbore, svi se birači moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta, to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

U petak poslijepodne konačno je, nakon pritiska medija i javnosti, odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći ostvariti svoje ustavno pravo i obaviti glasanje. Nakon reakcije Ustavnog suda, DIP je odlučio da će oni glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić. Zaraženi covidom-19 mogu se javiti biračkom odboru do 12:00 sati kako bi iskoristili svoje pravo glasa.

Omekšale su se i upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta pa će korisnici tih domova moći iskoristiti svoje pravo.

Članovi biračkog odbora po pozivu osoba u samoizolaciji doći će ispred doma osoba u samoizolaciji, ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji. Oni koji se još nisu javili izbornom povjerenstvu, mogu se do 12:00 sati javiti biračkom odboru.

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.

Prvog dana izbora za Sabor RH u BiH je izašlo skoro 8.900 birača.

Prvog dana izbora za Sabor RH u BiH izašlo skoro 8.900 birača

(www.jabuka.tv)

 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.