Otkriveno podrijetlo novca na računu Lijanovića

Na suđenju desetero optuženih za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, vještakinja Obrane utvrdila je da je Slavo Ivanković Lijanović za sav promet na svojim računima imao podrijetlo novca.

Kerima Prašljivić pojasnila je da je nalaz financijske struke načinila po nalogu Suda BiH sa zadatkom da utvrdi promet i podrijetlo novčanih sredstava kod četiri banke za period od 2007. do 2012. godine, piše BIRN.

Prema njezinim riječima, Slavo Ivanković Lijanović je na račun primao uplate nastale po zajmu, potom plaće, kamate, a mogao je i sam uplaćivati novčana sredstva. Dodala je da je 1999. imao priljev na štednu knjižicu u iznosu od 1,8 milijuna maraka.

“Na osnovu podataka koje sam dobila od banke iz Širokoga Brijega, Slavi Ivankoviću Lijanoviću je ‘Commerzbank‘ iz Frankfurta na račun uplatila 951.000 eura po osnovu konačne presude Zemaljskoga suda u Memmingenu”, rekla je Prašljivić.

Ona je napomenula i da je optuženi od sredstava koja su mu isplaćena iz Njemačke mogao dokazati podrijetlo novca i da je od toga iznosa mogao davati pozajmice, kupovati nekretnine, a ta su sredstva, kako je dodala vještakinja, mogla biti korištena do danas.

“Po osnovu plaće, Slavi je isplaćeno oko 105.000 maraka. Mislim da je vještak kojega je angažiralo Tužiteljstvo u obzir samo uzeo 18.000 KM koje je primio preko računa, a nije 87.000 maraka koje su mu isplaćene iz blagajne u gotovini, jer se, prema starom zakonu, do 2009. tako moglo raditi”, kazala je vještakinja.

Na upit predsjedavajuće Vijeća Amele Huskić kako može biti sigurna za isplatu u gotovini po osnovu plaće, vještakinja je odgovorila da je imala uvid u naloge za isplatu iz blagajni.

Tužitelj Ismet Šuškić prigovorio je na nalaz koji se odnosi na Slavu Ivankovića Lijanovića te kada mu je vještakinja rekla da su sredstva uplaćena iz Njemačke mogla biti kapitalizirana kroz pozajmice i kupovinu nekretnina, istaknuo je da se radi o pretpostavkama.

Vještakinja je tužitelju odgovorila da nije utvrdila gdje su sredstva iz Njemačke plasirana niti je pratila njihov tok, ali da se za pojedine uplate može zaključiti da se radi o povratu zajma.

Slavu, Jerku i Jozu Ivankovića Lijanovića, kao i Miroslava Čolaka, optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Vještak ekonomske struke Mirsad Šarić je na početku iznošenja nalaza i mišljenja za firmu “Mi-MO” kazao da je odgovorna osoba bio optuženi Bahilj.

Prema vještaku, Uprava za neizravno oporezivane (UNO) konstatirala je da su uništene poslovne knjige, ali ne na koji način.

“Za veljaču 2007. UNO je utvrdila poreznu obavezu od 845.000 maraka. Sredstva nisu plaćena do zadanoga roka te se krenulo s pljenidbom sredstava na bankovnim računima, ali je zaplijenjeno samo nešto više od 5.000 maraka. Nije bilo sredstava iz kojih je moguće naplatiti dug”, rekao je vještak.

UNO je poslije, prema vještaku, firmu “Mi-MO” proglasila nesolventnom jer nisu pronađeni na prijavljenoj adresi i nisu imali dovoljno raspoloživih sredstava, iako su do 2011. dostavljane PDV prijave, javlja BIRN.

Vještak je kazao da je UNO propustila primijeniti postupak posebne šeme, odnosno da se naplate sredstva iz dužnikovih nenaplaćenih potraživanja, kao i da je “Mi-MO” zaključio ugovore o cesiji kojima svoja potraživanja prenosi na firmu “Lijanovići”.

Nastavak suđenja je 28. studenoga, kada će vještak nastaviti s iznošenjem nalaza.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

  • Lijanovića slučaj samo se riješava zatvorom ili država da snosi troškove nanesene firmi pa tako da u njihovim džepovima nebude radničke paće

  • Milion eura iz Njemačke pametnim Slavi ,o Bože dragi ispast će da su oni posćteni a radnici lopovi 12 god maltretiranja bez plaće i staža jad tuga tužitelji suci mediji užas

  • Lako je za njihove transakcije, eto ih tamo. Nego, jadni narod koji je kod njih radio, i ostao bez x nesplacenih placa i ne uplacenih doprinosa. To niste smjeli napraviti narodu, a posebno svom ovde sirokobrijeskom. Sramota i bezobrazluk. Svakome rijesite njegov status, kome ste duzni.

    • Boli njih ona stvar za širokobriješki narod, radnike, Hrvate, katolike…. Njima su draže turkesine, pa cila Visoka glavica zaudara na loj.

  • Nek je njima bilo dobro a radnike ko ih šljivi. Nek se sve riješi za radnike, a i za njih šta su sve radili s tim firmama, nek budu sankcije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.