Otkriveno najmanje deset lažnih diploma službenika u institucijama FBiH

Provjera diploma uposlenih u federalnim institucijama skoro je završena i pokazala je da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovi lažnih diploma. Otkriveno je i nekoliko takvih službenika.

Ministrica obrazovanja i znanosti u Vladi FBiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula inicijativu provjere diploma, kazala je jučer da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije s tisućama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih s lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i s lažnim fakultetskim diplomama.

Nije željela precizirati o kojem se broju radi, niti o kojim institucijama, dodavši da se priprema izvješće za Vladu Federacije BiH nakon čega će javnost o svemu biti detaljno upoznata.

Neke su institucije tim svojim zaposlenicima već dale otkaze, neke su obavijestile i nadležno tužiteljstvo, dodala je Dilberović.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje uposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH čiji se izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro treba naći na dnevnom redu Vlade FBiH.

Podsjetimo da je zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i poduzećima u većinskom vlasništvu FBiH donijela Vlada početkom godine. Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, između ostalog jer je u određenom broju slučajeva dokumentacija izgorjela u ratu, ali i jer su neki fakulteti počeli tražiti i do 351 KM za potvrde.

Ministrica Dilberović je rekla da Zavod MIO FBiH i Arhiva Tuzlanske Županije nisu mogli provjeriti diplome svojih zaposlenih jer su, i nakon nekoliko molbi i urgencija, neka sveučilišta nastavili tražiti novac za potvrde, piše Avaz.

Zavod PIO nije mogao provjeriti 119 fakultetskih diploma, na primjer. Tako da su neke institucije ostale “nepokrivene” i možda će Vladi biti predložen zaključak da te institucije u proračunu za iduću godinu planiraju novac da bi baš sve okončali, dodala je Dilberović.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

  • Pa samo u Širokom Brijegu ih ima više od stotinu lažnih. Kada bi krenuli još od onih ratnih koje su izdavane na Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Mostaru, onda ih ima barem tisuću. Mnogi su “ugledni direktori i gospodarstvenici”, mnogi su prosvjetni radnici od osnovnih škola, preko srednjih škola do fakulteta. Treba za svako radno mjesto provesti testiranja neovisnih agencija koja to rade za naručitelja i kod prijema novih djelatnika.

  • Tko god zna zbroit dva i dva vidi se iz stanja u drzavi da ju vode neskolovani i neuk kadar. Da su kupili i laznjake od diploma imaju vidi se iz prilozenog. A i ovi koi ih imaju a dobili ih po nalogu udbe i skoja isto su vrjedne kao ove sto su kupljene.

  • Mora da nisu bili u Posušju.Autobusom su općinare organizirano odvozili i vraćeli ih
    kao visokoobrazovane .Nisu se oni nešto posebno ni krili.

  • Eto neka samo jedan sluzbenik kaze imenom I prezimenom bilo to u opcini policiji min branitelja zupaniji na jacoj poziciji koje zavrsija redovno skolu toga nema a koje zavrsija redovno faks taj sidi u kuci ili radi po baustelam eto nabrojte jednoga pa kako samo deset u federaciji pa u zup mupu imajih samo pedeset kanitese bedastoca

  • Vidite u zupaniji u posti u opcini pola ih kupljeno samo ko ima nekog taj i vrsi sve duznosti s kupljenim diplomam a mi koji smo zavrsili sidimo u kuci i ljeti cistimo sobe po moru ee…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.