Otkriven ružičasti planet

Da je svemir veliko prostranstvo je jasno, i da se zaista svašta u njemu može očekivati, može se, ali teško da je itko zamislio planet koji je ružičast! Koristeći Subaru teleskop na Havajima, NASA je otkrila eksoplanet koja kruži oko zvijezde slične našem Suncu, na daljini od 57 svjetlosnih godina.

“Kad bismo mogli otputovati na ovaj plinoviti div, otkrili da bi da boju dobiva zato jer još uvijek emtira toplinu od svog nastanka” izjavio je Michael McGoddard, astrofizičar u NASA-i. Ovaj planet jedan je od rijetkih koji su pronađeni direktnim slikanjem, za razliku od većeg broja koji su pronađeni prateći zvijezde i ponašanje njihove orbite. Valja napomenuti i da većina tih eksoplaneta je otkrivena u orbiti oko mnogo većih zvijezda od Sunca, pa se za ovaj rozi može reći da je malo ‘domaćiji’.

Temperatura na površini planete je oko 270 °C, a kruži oko svoje zvijezde u orbiti koja je veća od Neptunove oko sunca, 43 takozvanih astronomskih jedinica (AU), a npr. spomenuti Neptun je udaljen 30 AU od sunca. Za jedan krug oko svog sunca planetu je potrebno oko 100 zemaljskih godina. Međutim zbog položaja Zemlje, moguće je da je taj broj netočan i da je zapravo još dalje.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.