Otkopana istina Širokog Brijega

Širokobriješko Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta žrtva Drugoga svjetskoga rata i poraća na prostoru Širokoga Brijega na temelju osam godina istraživanja, 278 uzetih iskaza (svjedočenja) od 225 svjedoka te drugih prikupljenih podataka, došlo je do relevantnih saznanja.

Ostaci predani obiteljima

Utvrđeno je da je ukupno bilo 2.165 žrtava. Na Križnom putu nestalo je 919 osoba, a 1.565 djece ostalo je bez roditelja. Utvrđeno je da je u 161 grobištu na prostoru Širokoga Brijega od 550 do 600 žrtava, u 12 grobišta ekshumirano je 149 žrtava, tri žrtve su identificirane i njihovi ostaci predani su obiteljima.

Na području Širokog Brijega bilo je 218 stratišta na kojima su ubijene 303 osobe, a 95 posto zemnih ostataka preneseno je u groblja, piše Večernji list.

Utvrđeno je da je 36 osoba bilo žrtva četničkoga pokolja te da je 25 žrtava umrlo od mučenja. Ovi više nego potresni brojčani podaci govore o velikom stradanju i brutalnosti koje je doživio Široki Brijeg na kraju Drugoga svjetskoga rata i poraća, što je ostavilo nenadoknadive posljedice na demografsku sliku Širokoga Brijega u budućnosti.

Prema popisu prije Drugoga svjetskoga rata, Široki Brijeg imao je 23.341 stanovnika, a 1991. godine 26.503.

Da je stopa rasta u razdoblju od 1948. do 1991. godine bila kao u Bosni i Hercegovini, Široki Brijeg bi 1991. godine imao gotovo 43.000 stanovnika (za 16.500 više), danas oko 50.000!

Širokobriješki fratri

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća na prostoru Širokoga Brijega svoja će istraživanja objelodaniti u dvoknjižju “Otkopana istina Širokog Brijega“, koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

U otkrivanju istine ovo Povjerenstvo zajednički je radilo s Vicepostulaturom postupka mučeništva Fra Lea Petrovića i 65 subraće.

Među nevinim žrtvama je i 66 hercegovačkih franjevaca, od čega 30 njih iz širokobriješkoga samostana, a 13 ubijenih fratara rođeno je u Širokom.

(www.jabuka.tv)8 komentara

  • Tuga, nikad dopustiti nikome da omalovažava široki…. taman se on zvao Denis, dragan, bakir, mirsad, plenkovic, bozo…. dužni smo to zbog ovih žrtava i žrtava iz prošlog rata. Svi oni su dali sebe za naše sutra. SAMO ŠIROKI!!!!!

  • Ma mi Hrvati smo stoka naj veca jer zbog pojedinaca dopustamo da nas svak gazi i ponizava a oni se u isto vrjeme obogatise a do jucer nisu imali za kave.
    Kolko je samo momaka nastradalo u proteklom ratu i ostalo invalida a sad moraju bjezati u Njemacku da rade
    Sramota sramota

  • Zasto nebi propitali i zive koji su to danas produzene ruke hercegovackih udbasa kako zive jesuli bogati ili su egzistencijalno ugrozeni ?Mrtvi ne govore mnogo vec ubijeni su , apocinitejli imali kajanja ,a sudovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.