Osuđeni za ratne zločine više mjeseci čekaju zatvor

Pravosnažno osuđeni za ratne zločine u Sudu BiH po nekoliko mjeseci, zbog proceduralnih razloga, čekaju da budu upućeni na izdržavanje zatvorske kazne, što žrtve smatraju neprihvatljivim.

U Sudu Bosne i Hercegovine su potvrdili da na izdržavanje zatvorske kazne čekaju Željko Stanarević, koji je osuđen na 13 godina za zločin u Bihaću, Dragan Marinković, osuđen na osam godina za zločin u Milićima, i Dragoje Zmijanjac, koji je dobio šest godina zatvora za zločin počinjen u Prijedoru.

“Ne postoji prioritet u upućivanju na izdržavanje kazne zatvora prema visini izrečene kazne”, rekli su u Sudu BiH, istaknuvši da se upućivanje na izdržavanje kazne zatvora vrši u zakonom propisanim rokovima i prema zakonskim procedurama.

Sud BiH je Marinkoviću drugostupanjsku presudu otpremio 17. travnja, Zmijanjcu 23. svibnja, a Stanareviću 5. lipnja.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruge “Žena žrtva rata”, rekla je da bi osuđenik iz sudnice morao biti upućen na izdržavanje kazne.

“Jesu li oni čekali zakonske procedure kada će silovati, klati i žive ljude spaljivati?”, zapitala se Hasečić, istaknuvši da su zakonske odredbe katastrofalne i moraju se mijenjati.

Rješenjem Suda BiH, izdržavanje zatvorske kazne je – zbog zdravstvenog stanja – odgođeno Nihadu Bojadžiću, koji je osuđen na 15 godina zbog zločina u Trusini kod Konjica, Draganu Glogovcu, osuđenom na četiri godine zbog zločina u Zavidovićima, i Mići Jovičiću, koji je priznanjem krivnje osuđen na pet godina zatvora za zločin počinjen u Štrpcima (općina Višegrad).

Za Novakom Đukićem, osuđenim na 20 godina zatvora zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, Momirom Savićem, osuđenim na 17 godina zatvora za zločin u Višegradu, Mirkom Todorovićem, koji je osuđen na 13 godina zatvora za zločin u Bratuncu, i Boškom Lukićem, osuđenim na 14 godina zatvora za zločin počinjen u Ključu, raspisane su potjernice jer su nedostupni tijelima gonjenja.

Miodrag Stojanović, branitelj koji zastupa optužene za ratne zločine, kazao je da kada presuda postane pravosnažna, osoba može ne otići u zatvor ni pet mjeseci kasnije.

“Da sve ide svojim tijekom, realno to je pet mjeseci”, kazao je Stojanović, pojasnivši da pravosnažno osuđena osoba ima svoja procesna prava.

Prema Stojanoviću, ne radi se o odugovlačenju, niti osuđeni ima računa to da radi.

“Čeka ga robija, završi to svoje što imaš, jer to je agonija koju on samo produžava i produbljava kada to pomjeri za mjesec do dva”, rekao je Stojanović.

Prema Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija, kaznu izvršava sud mjesta prebivališta osuđenog, po nalogu Suda BiH.

“Nakon što presuda postane pravosnažna, Sud BiH upućuje cjelokupan spis referentu za izvršenje kaznenih sankcija sudu prebivališta osuđenog, a onda oni, srazmjerno svojoj ažurnosti, pozivaju osuđenoga da ide na izdržavanje kazne”, pojasnio je Stojanović, javio je BIRN Justice-Report.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.