Oštra poruka Hrvatima u BiH: Bošnjaci se trebaju suprotstaviti diktaturi manjine

Presjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da Bošnjaci u toj zemlji pokušavaju preuzeti potpunu vlast koristeći činjenicu da su brojčano najveći narod, no istodobno je najavio kako sada slijedi borba u kojoj će se oni morati izboriti za ukidanje “diktature manjine nad većinom”.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio portal Faktor blizak Stranci demokratske akcije (SDA), Izetbegović, čelnik te stranke, odbacio je optužbe kako svojom politikom pokušava progurati ideju unitarne države u kojoj bi Bošnjaci zbog svoje brojnosti imali prevlast.

Takve tvrdnje koje učestalo dolaze iz stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom Izetbegović je opisao kao “jednostranu propagandu koja vrijeđa zdrav razum i koja je zamorila građane BiH, posebice Bošnjake”.

Ustvrdio je kako je stvarno stanje zapravo potpuno obrnuto a kao dokaz za to je ponudio statistiku koja govori o sudjelovanju osoba iz reda hrvatskog naroda u tijelima vlasti na različitim razinama.

Tako, tvrdi Izetbegović, u Federaciji BiH gdje Hrvati čine 22 posto stanovništva oni u vlasti sudjeluju sa 40 posto a na razini države u kojoj Hrvati čine 12 posto stanovništva u vlasti sudjeluju s 33 posto.

I to je redovno na račun Bošnjaka, tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti, najavio je Izetbegović.

On je istodobno optužio HDZ BiH da svojim zahtjevima u pogledu izmjena izbornog zakona nastoji učvrstiti nepravedne podjele unutar države po etničkim crtama.

Time je aludirao na zahtjeve HDZ BiH da se izborna pravila u dijelu koji se odnosi na način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH izmijene tako da se ti zastupnici koji čine nacionalne klubove u tom domu biraju iz onih županija u kojima pripadnici jednog naroda čine apsolutnu ili relativnu većinu.

Oni (HDZ BiH) bi vratili demokratski razvoj zemlje dvadeset godina unatrag, onemogućili provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima “Sejdić-Finci“, “Zornić” i “Pilav”, podijelili bosanskohercegovačko društvo po etničkim crtama i zaustavili BiH na njenom europskom putu. HDZ traži da se građanima BiH onemogući glasovanje po vlastitoj savjesti i izboru, da se ono striktno ograniči na pripadnike vlastite etničke skupine što je u potpunoj koliziji s europskim i općenito demokratskim standardima, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako ipak postoje “minimalni izgledi” da se takvo stanje prevlada i “pobijedi razum” odnosno dogovore izmjene izbornog zakona kako bi se izbjegla kriza u uspostavi vlasti nakon listopadskih izbora.

Izetbegović je kazao i kako u predstojećem razdoblju očekuje vidljivije angažiranje međunarodne zajednice u rješavanju problema u BiH, tim prije jer, po njegovu sudu, postoji snažna odlučnost Europske unije da integrira cijeli zapadni Balkan.

Pojasnio je kako sada valja očekivati jasnu potporu pozitivnim procesima i suprotstavljanje retrogradnim snagama ali i pritisak na “kočničare”.

Potkraj lipnja, tvrdi Izetbegović, Vijeće EU-a trebalo bi usvojiti zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu a u tom će dokumentu biti imenovani “kočničari” za koje se ocjenjuje da opstruiraju donošenje potrebnih zakona te promoviraju prijedloge koji su u sudaru s presudom “Sejdić-Finci”, potiču retoriku koja priziva podjele i kojom se veliča ratne zločince.

(Hina)

16 komentara

 • Da nije ovog “insana” možda bi naš narod počeo i drugačije razmišljati i birati nekoga drugog ali ovako nam ne preostaje ništa drugo nego po starome.Koji je ovo štenac ,on uporno kao nešto prijeti,omalovažava..E pa dođi ti u našu Zapadnu Hercegovinu i probaj nametnuti ta svoja rješenja pa ćeš vidjet kako ćeš proći.Bilo je većih mudonja od tebe pa nisu prošli a bogami ti nemaš ,ma baš nikakvu šansu. Oladi malu tu prlj.avu bradicu bolje ti je.

  17
  • Mirsad Kebo je došao u sred “Lištice” i naredio puštanje svih sarajevskih huligana koji su pravili nered po gradu i nije mu falila niti vlas sa glave. Ako bi došao ova lik bio bi primljen sa predsjedničkim počastima od članova partije iz tzv. adezea. Međutim, spinove koje ovaj lik prosipa samo su dogovorena djelovanja sa partijcima iz Draganove družine koja će ih ponovo birati. Stoga ili si naivčina koja nasjeda na komunjarske spinove ili si pokvareni mućak partije koja dolijeva ulje na vatru na kojoj se griju i roštilj peku.

  • Ljubljenje Hrvati nisu manjina nego konstitutivni narod i da ima tko tražiti Hrvati bi trebali participirati 50 % u na svim razinama vlasti?!
   A ja nisam u vlasti pa ne mogu nizašto se boriti.

   11
 • E, ovaj lupa ko Maks po diviziji. Ako doista misli da s Hrvatima može mlatiti kako mu se prohtije e onda se babin mali grdno zahebo. Nisu muslimani nikakva sila u BiH pa da bi se njih Hrvati bojali. Zapravo, za svaki slučaj da ne dođe nedaj Bože do nečeg , Muslimani su ti koji bi se trebali debelo zamislit i zabrinit.
  Hrvati iz RH sigurno ne bi mirno gledali kako se Hravati BIH NA NEKI NAČIN DISCIPLINIRAJU.
  Ta su vrimena nepovratno prošla, današnja RH, bez obzira na stranku i politiku koja vodi zemlju vrlo dobro znaju da je hrvatsko zaleđe u BiH,državi Hrvatskoj izuzetno važno.
  To ukratko znači da se Republika Hrvatska kao jamac i jedan od najvažnijih supotpisnika Daytonskog sporazuma uz SAD-e, itekako brine za svoju vanjsku sigurnosti i prava hrvatskog naroda unutar BiH.
  Ukratko, vriimena BURDUŠA ,IZDAJNIKA, CIRKUSANTA I KRIVOKLETNIKA koji je sve činio da Hrvate i Hrvatsku ukopa,nepovratno su -prošla.
  Tako je i sa svim onim predstavnicima koalicija koje su vladale sve do nekoliko zadnjih godina a koje su Hrvate izvan Hrvatske tretirale kao problem a ne riješenje. Otkada je Hrvatska ušla u EU, pravila su se itekako promijenila.
  Dakle, ulazak Hrvatske u EU, NIJE BIO očekivan i površan događaj koji je tek puka formalnost.
  Ne, taj trenutak ulaska Hrvatske u EU, je itekako značajan za promjenu dotadašnje mlake politike Hrvatske prema susjedima i popuštanje pred raznim ucjenama i stalno tužakanje pred svim medjunarodnim institucijama a naročito vrlo moćnoj i jakoj američkoj administraciji koja je žarila i palila ovim prostorima kako je imala interesa.
  Ta paradigma, vječito ucijenjene i ranjene Hrvatske se priko noći promijenila i Hrvatska je sada vrlo ozbiljan partner jakim državam EU-a ,a posebno Nato pakta koji u Hrvatskoj vidi glavnog saveznika i partnera na prostorima jugoistočne Europe, dakle, nekog kvazi zapadnog Balkana kako ga vole nazivati u svojim uzaludnim planovima , europski birokrati koji svojom neodlučnošću saamo zbunjuju male i nesređene zemlje jugoistoka Europe u koje današnja Hrvatska više ne spada jer je pod okriljem jakog saveznika.
  Nije nimalo slučajno što se u analizama raznih medjunarodnih centara za praćenje političke realnosti medjunarodnih odnosa neke zemlje sa susjedima, Hrvatska zadnjih godina(izvješća Londona, Brissela kao i Washingtona, navodi kao pouzdan partner koji bi se u slučaju bilo kakve eskalacije nasilja u susjednoj BIH ,morao (MORAO) umiješati u zbivanja u susjednoj BiH!!
  Sve te ozbiljne analize i strateška predviđanja postupaka suverenističke politike određenih zemalja (članica NATO-a).-pokazuju stopostotnu sigurnost u opravdanost miješanja Hrvatske poradi zaštite dubine i širine strateških prostora RH, naročito onih na uskom pojasu južne Hrvatske kao i na prostoru od Karlovca pa do granice sa Slovenijom s jedne strane i do prostora Dervente i Brčkog s druge strane SAVE.
  Dakle, današnja RH, bez obzira na trenutnu politiku i stranačku pripadnost ovom ili onom političkom svjetonazoru, jednostavno je prisiljena umiješati se u zaštitu svojih strateških interesa a a to automatski znači da se Hrvati u BiH, smatraju sunarodnjacima i saveznicima koje se ne ostavlja same ni ti u najgorem i najcrnjem scenariju.
  Danas , to je jasno i pticama na granama a nekima u BiH ili tzv RS čini se nije.
  Čak je i bivši premmijer i član lijeve Vlade SDP-a, Z.Milanovićmorao reagirati na događaje iz 2014 kada je došao u Mostar prigodom namjernih nereda i kontroliranog kaosa.
  Hrvatska bez obzira na političare koji je vode shvatila je važnost obrane svojih granica i nužnost zaštite HRVATA u BiH.
  Tko to ne vidi taj nije samo slijep nego i prilično nedorastao političar koji ne gleda i ne vidi dalje od svog skučenog i ograničenog balkanskog m.sklopa.

  10
  1
 • ako uzmemo puške u ruke jeb.at cemo vam mater, nece ostati niti jedan turcin, zato budi pametan i drzi taj sugavi lajavi jezik za zubima, u suprotnom ces skricati pederu jedan

 • vidi ti muje sto podbada .hrvati uvest zakon da on ne spominje nase casno hrvatsko ime i da nas ne “tare”inace……ce morat obrijat ovu ruznu bradu i ko zna sta e jos morat sta ce meni sve past pamet.E ovako izet kroji drzavnu politiku ko ja komentar na portalu tolko o njegovoj ozbiljnosti

 • Nit je oštra nit je poruka Hrvatima,da on nama prijeti u našoj Hrvatskoj BiH od stoljeća sedmog on i njegovi su se proširili na hrvatskoj zemlji a nek promisli i od koga su postali.
  Šta on ima oštro prijetiti ikome a pogotovo Hrvatima nije nama ni briga a ako misli da se bojimo ili da se trebamo bojati,grdno se vara.

 • Iđi idiote glupi kad su te hranili HRVATI onda nismo bili manjina mrš Bakire lopove ratni profiteru . A ne znam šta bi ti još reka a nažalost taki ko ti imaju i Hrvatske putovnice

 • Bakire dok ti Hrvati uplaćuju porez i dažbine šuti, jer kad se slavine zatvore ti ćeš vjerojatno pobjeći svome tutoru u Tursku a gdje će ” tvoj ” napaćeni narod oni nemaju tutora koji će ih zaštititi. Većina Muslimana je našla posao u firmama južne i zapadne hercegovine koje su u vlasništvu Hrvata a ti te iste radnike želiš da ostanu bez svog pošteno zarađenog kruha. Ti nisi normalan nimalo oni koji su tvoja rodbina vjerojatno dobro žive kao i Hrvati oko Čovića a šta je sa ostalim na takvo pitanje nemaš odgovor niti te interesira.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.