Oštećena kosa može se spasiti i obnoviti uz 12 malih promjena

Šamponiranje vrhova kose, pogotovo skupljene na vrhu glave, uzrokuje lomljenje i pucanje vlasi, a pegla i figaro neće štetiti jednom na tjedan i uz termalnu zaštitu.

1. Kosu ne treba prati više od tri puta na tjedan, no ako morate, ona i dalje može ostati zdrava i sjajna. Za sve tipove kose je najbitnije koristiti dobre preparate, tj. one koji istovremeno učvršćuju, obnavljaju kosu i sprječavaju lomljenje.

2. Šampon nanosite samo na vlasište i nemojte pretemeljito šamponirati ostatak kose. Počnete li previše trljati ostatak kose, pogotovo na vrhu glave, stvorit ćete puno zapetljanih čvorića kose, objasnio je frizer stilist Nathaniel Hawkins za Allure. Budući da je kosa najkrhkija dok je mokra, taj čvor kose će prouzročiti njezino pucanje i daljnje listanje.

Dobro operite vlasište zato što se tu nakupljaju prljavština i masnoća, a dužinu kose je dovoljno tek natopiti pjenom.

3. Kosu nikako nemojte češljati dok je mokra. Nježno upijte ostatak vode ručnikom, bez trljanja. Prođite prstima kroz kosu i lagano je raspetljajte nakon što nanesete regenerator. Možete je tada počešljati, ali pripazite da imate dobru četku.

4. Četka ne mora biti skupa jer je najbitnije da ima oble vrhove, a ne šiljaste. Na gornjem dijelu šake isprobajte koliko je četka gruba ili nježna, tako ćete najbolje vidjeti. Uz takve četke, lomljenje kose je minimalno i ona je najmanje oštećuje.

5. Kosu isperite najhladnijom vodom koju možete podnijeti, to će izgladiti vlasi, pa će se pukotine slabije vidjeti, objasnila je američka dermatologinja Mary P. Lupo.

6. Nakon što ste kosu oprali i raščešljali, osušite je ručnikom. Nemojte je skupiti u turban ili trljati jer će se zapetljati, već lagano obrišite od korijena prema vrhovima.

7. Prije nego li je počnete sušiti, na kosu nanesite ulje, kremu ili sprej za termalnu zaštitu. Tako ćete spriječiti pucanje vrhova, istaknula je američka dermatologinja Ranella Hirsch.

8. Peglu za kosu, figaro i naravno sušilo možete i dalje koristiti. Bitno je ne pretjerivati, što znači da je pokušate ne peglati ili uvijati figarom i peglom baš svaki put. Jednom na tjedan je u redu, ali sve više od toga će sigurno oštetiti kosu.

9. Nakon što ste nanijeli sredstvo za termalnu zaštitu kose, osušili je i počeli peglati pripazite i na sam način peglanja. Dobro pročitajte upute proizvođača o maksimalnoj temperaturi i vremenu peglanja. Svakako pokušajte ne prelaziti peglom dva puta po istom pramenu. Pegle s keramičkim pločicama najmanje oštećuju kosu.

10. Izaberite sušilo za kosu jačine od najmanje 2000 W koje toliko brzo suši da se vlasi ne stignu pregrijati i popucati te četku od sintetičkih vlakana. Nježno provlačite kosu kroz četku i držite sušilo udaljeno pet centimetara od vlasi kako ih ne biste oštetili, dodaje Lupo.

11. Izbjegavajte brazilska ravnanja kose zbog opasne količine formaldehida.

12. Gotovo sve boje za kosu sadrže peroksid koji uništava elastičnost vlasi zbog čega vrhovi pucaju. Nanesite boju samo na korijen i potom je raščešljajte do vrhova te pustite da djeluje nekoliko minuta. Kako bi kosa dulje izgledala svježe koristite šampone namijenjene obojenoj kosi, savjetuje Jeni Thomas, istraživačica iz Pantenea. Uz njih će kosa izgledati sjajnije, bit će zdravija, a boja će se duže zadržati.

(24sata.hr)

Komentiraj: