Osobe koje preskaču doručak imaju znatno veću šansu za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti – Jabuka.tv

Osobe koje preskaču doručak imaju znatno veću šansu za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, iako ga sve više ljudi preskače.

Nova istraživanja su pokazala da zapravo doručak ima puno pozitivnih učinka na zdravlje.

Istraživanje se provelo na 6500 osoba u dobi od 40 do 75 godina, a njihovo zdravlje i navika jedenja doručka promatrali su se kroz dvadeset i tri godine.

Osobe koje su preskakale doručak bile su lošijeg zdravlja – bolovali su od raznih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu doručak barem jednom tjedno imaju manje mogućnosti za obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti, dok se preskakanje doručka veže s pretilošću, visokim kolesterolom i dijabetesom. Također vodi do pokretanja negativnih navika, poput pušenja, jedenje previše šećera i kalorija te nedovoljno vježbanja.

Preskakanje doručka nekad čak može dovesti i do ozbiljnijih kardiovaskularnih bolesti, a osobe koje ne jedu doručak imaju čak 87% veću šansu za smrću upravo od njih.

Ovi rezultati nisu iznenađujući jer se preklapaju s prijašnjim rezultatima koji su uspostavili da se preskakanje doručka veže s hipertenzijom, dijabetesom i raznim kardiovaskularnim bolestima, rekao je Wei Bao, glavni pokretač istraživanja, prenosi Večernji.hr.

Također preporučuje koje namirnice konzumirati za doručak za bolje zdravlje, a to su cjelovite žitarice, voće i proteini. Neke od namirnica koje bi se trebali izbjegavati ujutro su sokovi i kave s puno dodanog šećera.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.