Osnivač “Marijinih obroka”: Nekad uzgajivač ribe, danas hrani više od 2 milijuna djece

Škotski otac sedmero djece Magnus MacFarlane-Barrow osnivač je “Marijinih obroka” humanitarne organizacije koja za 2,4 milijuna djece u najsiromašnijim zemljama svakodnevno osigurava obrok i pristup obrazovanju.

Magnus MacFarlane-Barrow nikada nije mogao zamisliti da će ga Bog upotrijebiti za tako nešto veliko.

Naime, kad su izbili su ratovi u Jugoslaviji otišao je u Međugorje 1983. sa svojom obitelji.

Tad je imao nepunih 15 godina i bio je duboko pogođen sukobom koji je podijelio Hrvate, Srbe i Bošnjake.

Mladić je tada bio uzgajivač ribe. Nakon obiteljskog hodočašća, uzeo je tjedan dana odmora i odlučio s bratom Fergusom u pomoćnom džipu otići u Međugorje, prenosi Vjera.hr.

Bilo mi je jako teško vidjeti ljude kako pate. Imao sam posebnu vezu s tamošnjim katolicima, prisjetio se.

Nije mogao otići iz Međugorja, a nakon čak 20 putovanja iz obiteljske kuće u Dalmallyju (južno od Glasgowa) u Bosnu i Hercegovinu, Magnus je potaknut molitvom Gospi, za koju kaže da mu je u Međugorju promijenila život, odlučio učiniti nešto konkretno.

Osnovao je Scottish International Relief, udrugu koji radi s napuštenom djecom u Rumunjskoj, dajući im dom, materijalnu pomoć slao je za za Hrvatsku i BiH.

Napuštanje posla za mene nije bila velika žrtva. Kad pogledam unatrag, jako sam zahvalan Bogu za novi život koji mi je podario, kazao je Magnus za Aleteiu, portugalski katolički magazin.

Prirodno sam bio jako sramežljiv. Nikada nisam mislio da ću moći učiniti ono što jesam, i još uvijek se svaki dan čudim što se dogodilo. Ne žalim ni za čim: naprotiv, ne mogu zamisliti ništa drugo. To je poput beskonačnog dara koji stalno otvarašistaknuo je.

Godine 2002. Magnus je bio na putovanju u Malaviju kada mu je 14 godišnji dječak rekao da mu je najveći san da ima dovoljno hrane i ide u školu. Uslijedila je nesvakidašnja avantura u kojoj je Magnus preuzeo na sebe cilj – odvesti djecu u školu s dnevnim obrokom.

Uskoro je taj projekt nazvao – Marijini obroci.

S vremenom se projekt znatno proširio, te danas pruža besplatne obroke u stotinu škola i hrani preko 2 milijuna djece.

Marijini obroci imaju podružnice u: Australiji, Austriji, BIH, Hrvatskoj, Italiji, Irskoj, Kanadi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, UK-u, UAE-u i Španjolskoj.

Da bi se jedno dijete prehranilo za cijelu školsku godinu potrebno je 42 KM.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.