Osmica priznao prisluškivanje medija?

Pitanjem tko je i na koji način snimao razgovor ravnatelj OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić trebaju se baviti nadležni organi.

Mehmedagić na sve način pokušava usmjeriti medije da govore isključivo o načinu nastanka snimke, a sve kako bi izbjegao da se govori o kompromitirajućim stvarima koje je rekao na sastanku. Jedna od tih stvari je i njegovo otvoreno priznanje da uhodi, prisluškuje i pokušava kompromitirati novinare iz brojnih medijskih kuća u BiH, piše Press.

Država u kojoj tajna služba uhodi i drži pod mjerama novinare nije demokratska već autokratska zemlja. To je tvorevina koja srlja u propast i čiji građani nemaju svijetlu budućnost. Upravo je Osman Mehmedagić jedan od najvećih neprijatelja slobode i razvoja demokracije u BiH jer je on izdao naredbe da se pod prismotru i praćenje stave brojni bh. novinari iz medijskih kuća koja izvještavaju neovisno ili nisu naklonjene SDA, piše spomenuti portal.

Tako je ravnatelj OSA-e BiH u razgovoru s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH otvoreno priznao da njegova služba prisluškuje novinare Dnevnog Avaza, portala Klix, FACE televizije i Federalne televizije, a tek nakon objave snimke koja je nastala 2019. godine pokazat će se da je OSA prisluškivala i razgovore novinara Al Jazeere Balkans i BIRN-a.

Naime, Mehmedagić spominje da se novinari nalaze pod mjerama u dijelu razgovora u kojem govori o vođenju jednog predmeta u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Treba istaknuti još jednom da je sastanak Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić obavljen 2019. godine, a da je u listopadu 2020. godine Avdo Avdić objavio transkripte razgovora prisluškivanih novinara koje je Mehmedagić spominjao Tadić godinu prije.

Očito je da je transkripte Avdiću dao Mehmedagić. Iako oni nisu kompromitirajući po same novinare i medijske kuće, jako je zabrinjavajuće što tajna služba prati i javno publicira službene razgovore novinara u Bosni i Hercegovini. Na taj način izravno se udara na medijske slobode jer se šalje poruka predstavnicima medija da se nalaze pod mjerama OSA-e i da će Mehmedagić bez ikakvih problema razgovore objaviti ako novinari ne budu radili u njegovom interesu. Ravnatelj OSA-e BiH čovjek je koji je sklon ucjenjivanju drugih i koji će bez imalo savjesti objaviti i privatne razgovore, poput telefonske svađe sa supružnikom, kako bi diskreditirao novinare, piše Press.

Ovo je prvi put u povijesti demokratske BiH da je tajna služba izravno priznala i dokazala kako prati, uhodi i prisluškuje medije u Bosni i Hercegovini. I ranije, tj. 2019. godine bilo je nagađanja da je Mehmedagić izdao naređenje da se pojedini mediji stave pod posebne istražne radnje, ali je ta priča ostala samo na razini pretpostavke.

Te 2019. godine objavljeno je da OSA uhodi novinare Dnevnog Avaza, RTRS-a, Večernjeg lista, Dnevnog lista, Poskoka, portala Dnevno, Večernjih novosti, Kurira i Informera.

Mehmedagić je nedavno u OSA-u BiH bez ikakvog natječaja zaposlio i novinara N1 televizije. S obzirom na to da su sigurnosne provjere trajale nekoliko mjeseci, a da je novinar i u to vrijeme radio na N1 televiziji bez ikakvog priopćavanja Upravi N1 da počinje raditi u OSA BiH, postavlja se pitanje je li u N1 televiziji sve vrijeme bio infiltriran doušnik Osmana Mehmedagića, ali i tko su Mehmedagićevi doušnici u drugim bh. medijima, pita se Press.

Nužno je istaknuti da je N1 televizija, tek nakon što je njihov novinar počeo raditi u OSA-i, saznala iz medija da ga je Mehmedagić odlučio zaposliti, a s obzirom na to da je novinar prilikom davanja otkaza tvrdio kako počinje raditi u jednoj privatnoj tvrtki.

O izravnom napadu tajne službe na medijske slobode u BiH koji je otkriven prije nekoliko dana objavom snimke šute svi. I mediji i novinarske udruge, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.