Osječki slučaj sunčanja digao buru: Kazna za golotinju na balkonu do 200 KM | Jabuka.tv

Osječki slučaj sunčanja digao buru: Kazna za golotinju na balkonu do 200 KM

Golotinja na balkonu ovih dana uzburkala je duhove u Osijeku. Osječani su, naime, zabilježili ženu bez odjeće kako se sunča na balkonu i zapitali se je li to zakonom zabranjeno. Iz policije odgovaraju kako je sunčanje bez odjeće na balkonu ili terasi kažnjivo s do 750 kuna (cca 200 KM), a riječ je o prekršaju vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana.

Bez odjeće se ne može sunčati na balkonima i privatnim terasama jer ih policija u određenom trenutku može smatrati javnim mjestima nazvanim “fiktivna javna mjesta“.

Javnost takvih mjesta prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čine dostupnom javnosti, odgovorili su Glasu Slavonije iz PU osječko-baranjske na upit može li se kazniti onaj tko se sunčevim zrakama izlaže na svom balkonu ili terasi bez odjeće, prenosi Tportal.hr.

Osječani su, naime, zamijetili jednu žensku osobu kako se gola sunča na balkonu, pa su se zapitali je li to zakonom zabranjeno.

Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenoga ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi je to najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje, tumači osječka policija.

Kažnjavanje zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana prema zakonu može iznositi od 185 do 750 kuna. Prošle godine na području PU osječko-baranjske evidentirano je šest ovakvih prekršaja, a godinu ranije 18, no iz policije napominju kako se ne odnose svi isključivo na golotinju.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj: