Oružane snage BiH primaju mlade časnike – Jabuka.tv

Oružane snage BiH primaju mlade časnike

U sklopu projekta “Prijema mladih časnika u Oružane snage BiH” u četvrtak je raspisan javni natječaj za prijem kandidata iz civilstva u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika OSBiH, koji će biti otvoren 28 dana od dana objavljivanja.

Naime, u obrambenim strukturama BiH donesena je Odluka o odabiru 57 časnika, odnosno najuspješnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, od ukupnog broja kandidata koji će u sklopu treće generacije aplicirati za prijem u časnički kor OSBiH.

Najavljeno je to na press konferenciji u Sarajevu na kojoj su o ovom za OSBiH iznimno značajnom projektu govorili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za resurse general bojnik Senad Mašović.

Istaknuli su značaj kadrovskog pomlađivanja i jačanja OSBiH putem spomenutog projekta.

Rečeno je da se radi o transparentnom procesu koji u prvi plan stavlja mlade lidere/časnike koji će se moći uspješno nositi s budućim izazovima u sklopu Misije OSBiH u BiH, ali i izvan zemlje – u sklopu mirovnih misija.

Uz očekivanje da će se na javni natječaj odazvati veliki broj mladih ljudi iz BiH, konstatirano je da je služenje u sklopu OSBiH privilegija i čast, te prilika za punu profesionalnu afirmaciju.

Dužnosnici MO i OSBiH iskazali su zahvalnost Vladi UK-a, odnosno Veleposlanstvu Velike Britanije u BiH – Uredu vojnog atašea, za potporu ovom projektu koji je iniciran prije tri godine kao pilot-projekt pod nazivom “Osnovna obuka časnika”, a čijoj su uspješnoj realizaciji doprinijeli NATO-stožer Sarajevo i Komanda EUFOR-a.

O vlastitim dojmovima i iskustvu u vezi s prijemom u profesionalnu vojnu službu, odnosno časnički kor OSBiH, govorili su potporučnici Aldijana Ratković i Igor Emkić, ocijenivši veoma izazovnim proces odabira kandidata.

Kako su kazali, od nešto više od 600 prijavljenih u sklopu ranijeg natječaja samo je 30-ak kandidata prošlo prvu fazu testiranja, nakon čega je uslijedila obuka.

Testiranje kandidata podrazumijeva rigorozan i zahtjevan proces selekcije, odnosno provjere psihofizičkih i intelektualnih sposobnosti, rečeno je, uz napomenu da ovaj model odabira i obuke za mlade časnike OSBiH svima pruža jednake šanse i mogućnosti.

Inače, u sklopu prethodne dvije generacije za profesionalnu vojnu službu, odnosno u časnički kor OSBiH, odabrana su 43 kandidata.

Prezentaciji, upriličenoj u povodu raspisivanja novog javnog natječaja za prijem mladih časnika OSBiH, nazočili su, među ostalim, veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson i pukovnik i Paul Marshall, britanski vojni ataše u BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.