Oružane snage BiH imaju viška 6.100 tona streljiva

Oružane snage BiH imaju viška 6.100 tona streljiva.

Ova informacija potvrđena je za Nezavisne novine iz Ministarstva obrane BiH. Iako je u Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP) navedeno da je riječ o čak 10.500 tona minsko-eksplozivnih sredstava (SiMES-a) viška, sudeći po podacima iz MO BiH, riječ je ipak o manjoj količini.

Međutim, prosta, službena računica, pokazuje da je višak više od polovine streljiva, mada nadležni tvrde da su MO i OS BiH u stalnom procesu rješavanja viškova SiMES-a. Naime, kako pojašnjavaju iz MO, od 2006. godine je OS BiH u nadležnost dodijeljena obveza skladištenja, čuvanja i održavanja kompletnih količina naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, a trenutno raspolažu sa oko 13.500 tona SiMES-a.

Te količine uskladištene su na 12 lokacija za skladištenje streljiva i na dvije lokacije za demilitarizaciju. Od toga je 6.100 tona streljiva višak, te je obuhvaćeno daljnjim projektima rješavanja uz pomoć međunarodnih organizacija i institucija u BiH kroz različite projekte, rekli su iz MO BiH.

Kako dodaju, odlukom Predsjedništva BiH usvojena su tri načela rješavanja viškova SiMES-a: donacijom, prodajom i uništavanjem.

Kada se radi o uništavanju, odnosno demilitarizaciji SiMES-a, ono se provodi na tri načina, poštujući visoke međunarodne standarde, odnosno delaboracijom u vojnim i civilnim kapacitetima, spaljivanjem u vojnim i civilnim kapacitetima te otvorenom detonacijom na vojnim poligonima, navode iz MO BiH. Dušanka Majkić, dugogodišnja članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, podsjeća da je problem viška streljiva u OS BiH prisutan godinama.

To je važna stvar, samo ukoliko se radi o nestabilnom streljivu, jer bi moglo doći do požara ili eksplozija u skladištima gdje se čuva. BiH nije završila taj posao, niti je završila posao u vezi s uređenjem skladišta, podsjeća Majkić za Nezavisne. Prema njezinim riječima, problem se ogleda i u samom uništavanju streljiva, a koje se izvodi i na vojnom poligonu u Glamoču.

To se radi otvorenom detonacijom, čime se šteti prirodi, odnosno zagađuje se okoliš, navela je Majkić. U ANP-u je navedeno da je MO BiH intenzivirao aktivnosti na demilitarizaciji viškova SiMES-a, prije svega kroz operacije koje se realiziraju vlastitim tehnološkim kapacitetima, kao i u regionalnim kapacitetima za demilitarizaciju. Ističe se da će rješavanje neperspektivnih lokacija i viškova naoružanja i vojne opreme doprinijeti poboljšanju vojnog proračuna, jer će sredstva koja se izdvajaju za ove namjene, biti preusmjerena za funkcioniranje i opremanje OS BiH.

Inače, sudeći po informacijama iz ANP-a, raspoloživa sredstva u proračunu obrane za 2018. godinu, koja obuhvaćaju i prenesena sredstva za odobrene projekte u proteklom periodu, iznose 307 milijuna maraka, što je oko 0,94 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda za 2018. godinu.

Na opremu se, od toga, ulaže veoma malo.

S obzirom na to da razina financiranja ima blagu tendenciju opadanja, i dalje je struktura troškova nezadovoljavajuća s visokim udjelom osobnih troškova, tako da u 2018. godini operativni troškovi čine oko 91,6 posto, od čega su personalni troškovi oko 77,5 posto, dok izdvajanja za glavnu opremu čine oko 7,4 posto raspoloživih sredstava, navodi se u ANP-u.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.