G7 obećao 20 milijuna dolara i protupožarne avione za požare u Amazoniji

Skupina G7 obećala je u ponedjeljak na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, “plućima planeta”, rekli su francuski predsjednik Emmanuel Macron i čileanski Sebastian Piñera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumljavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

“Inicijativa za Amazoniju” objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

Emmanuel Macron je stanje u Amazoniji postavio prioritetnim pitanjem summita i u subotu pozvao na mobilizaciju svih snaga u borbi protiv požara i u naporima za pošumljavanje.

Moramo konkretno odgovoriti na poziv šume koja danas gori u Amazoniji, istaknuo je.

Francuska će također, u roku nekoliko sati, ponuditi konkretnu pomoć svoje vojske u tom području, dodao je Macron.

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji. Pod međunarodnim pritiskom Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules koji su iznad prašume izbacili desetke tisuća litara vode.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.