Optužnica protiv Zovke, Rajića, Krndelja i Čuture zbog zločina nad Bošnjacima u Čapljini

Sud Bosne i Hercegovine je 16. srpnja potvrdio optužnicu koja Nikolu Zovku, Petra Krndelja, Krešu Rajića i Ivicu Čuturu tereti za ratne zločine protiv Bošnjaka civila počinjene na području općine Čapljina za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

U optužnici je navedeno da su oni od 19. srpnja 1993. godine ili približno toga dana do 28. srpnja 1993. godine ili približno toga dana, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinili ubijanje, nečovječno postupanje, mučenje (namjerno nanošenje snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje), nanošenje velikih patnji ili povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i protuzakonito zatvaranje civila.

Prema optužnici, Nikola Zovko je tada bio zapovjednik Policijske postaje u Čapljini, Petar Krndelj pomoćnik zapovjednika za uniformiranu policiju, Krešo Rajić zapovjednik voda Vojne policije, a Ivica Čutura operativac za pozorno-patrolnu djelatnost-vođa sektora u Policijskoj postaji Čapljina.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Rad Suda se ne komentira,ali nemogu se oteti dojmu da je rad tužilaštva čudan.Za hrvate i srbe se mogu prikupiti dokazi i podizati optužnice ali za bošnjake to ide malo teže.Dali se radi o političkim pritiscima ili nečemu drugo ne znam.Ali toliko dovoljno dokaza je isplivalo za zločine nad hrvatima Bugojna,Središnje Bosne itd.ali ništa.Tko koči procesuiranje Mlaće,Cikotića,Šerifa Patkovića-zapv.Sedme Muslimanske brig.u čijem su sastavu bili i muđžahedini,Sefera Halilovića,Dudakovića itd.Vidjeli smo ptimjer na Naseru Oriću.Pristrasnost,ili politička zaštita iz Sarajeva postoji kad su u pitanju bošnjački zločini.Zločin ne smije imati zaštitu i opravdanje ma tko ga počinio.Pravda za sve treba biti ista,ali u ovom momentu i vremenu iza rata to nije pravilo.Ja tu krivim i hrvatske i srpske političare što nisu dovoljno jasni i principjelni na jednakosti u ovom segmentu prava.Vidjeli smo reakciju bošnjački političara kad su u pitanju bili Ganić,Jovan Divjak,Orić,Dudaković itd.Dragi hrvati na pravosnažnim presudama se piše povijest u BiH-ni,ja kao pripadnik HVO-e se ne želim osjećati kao agresor na BiH-nu niti sam to bio.Ako je toga i bilo u glavama nekih političara mi za to ne znamo,sudite te velike ribe.Mi smo bili samo žrtveni janjci i topničko i artiljerisko meso.Pa tko je imao sreću preživio.Posebice ovdje mislim na hrvate Središnje Bosne i Hrvate u RS-oj,koji su pobijeni i protjerani skoro svi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.