Optuženi u aferi “Respiratori” u petak se izjašnjavaju o krivnji – Jabuka.tv

Optuženi u aferi “Respiratori” u petak se izjašnjavaju o krivnji

U Sudu BiH u petak je zakazano ročište o izjašnjenju o krivnji optuženima u aferi “Respiratori”.

Sud BiH, podsjećamo, 30.prosinca prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i dopremijerke FBiH Jelke Milićević, javlja Avaz.

Ova četvorka je optužena za nabavu respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM ali i za nabavu zaštitne opreme u vrijednosti 2,9 milijuna KM.

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstvo BiH je optužnicu podiglo 4. prosinca prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina” Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela među kojima su:

Zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenj ili uništavanje, istaknuto je iz Tužiteljstva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Ko je ba kriv? Ša ti je kizo brate.
  Ba, mi nevini ko prostitutka u Amsterdamu.
  A da i jesmo vi ovce blejite a nama upade po milja.

  • Ima Boga,naravno!Samo čekati na njegova pravdu je dugotrajno..Nama je dao zdrav razuma da možemo razdvojiti loše od dobroga I sukladno tome lopove možemo kažnjavati našim ljudskim zakonima.

 • Lopovska država u svim sferama života. Svim.
  Dabogda se raspala ujutro,ako će i dalje biti ovakva.
  Ovakva nikomu ne valja. Nikomu.

 • Sjetite se kako bi ih isti sto negoduju vješali da nisu hitno nabavili respiratore. Isto kao sto je Hrvatska nabavljala oruzje po stostruko većim cijenama pa čak ga i plaćala i dobila kutije sa slamom , tako i respiratori “Zakon ponude i potražnje”, ako znate što to znaci. Ili u Hrvatskoj oni sto su govorili da je čip u cjepivu sada isti ti napadaju što je nečija baba dobila cjepivo preko reda. Eto to vam je tako a sada bleeeee.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.