Optužena trojica pripadnika tzv. Armije RBiH koji su mučili i zlostavljali Hrvate

Tužitelj Posebnoga odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika tzv. Armije RBiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva: Hamde Petaka, zvanoga Hamdija, rođenoga 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenoga 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića, zvanoga Juka, rođena 1965. godine, također u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanoga sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika tzv. Armije RBiH, na području Novoga Travnika postupali suprotno odredbama međunarodnoga humanitarnoga prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su u razdoblju od oko četiri mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, protupravno zarobljenih u tom mjestu.

U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških fizičkih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju. Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške fizičke i psihičke ozljede žrtvama.

Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva iz člana 173. Kaznenoga zakona BiH. Optužnica je, zajedno s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.