Mostar se oprostio od studenata: Najtužniji dan za Sveučilište

Veliki broj studenata, profesora i prijatelja okupio se u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru na komemoraciji održanoj za četvero poginulih studenta mostarskog Sveučilišta.

”Ovo Sveučilište od svoga nastanka do danas nije doživjelo tužniji skup. Ovo Sveučilište nije doživjelo veću tragediju od te subote 19. prosinca 2015. godine. Ovo Sveučilište nije doživjelo veći gubitak od smrti četvero naših studenata: Tene, Vjekoslava, Antonije i Domagoja. Bilo je kroz našu povijest tragedija. Preživjeli smo i Domovinski rat u kojem su ginuli naši studenti kao branitelji i civili, ali u mirnodopskim uvjetima – ovakva tragedija u jednome danu, u jednome trenutku, četvero naših studenata!!”, rekla je rektorica Ljerka Ostojić.

Sućut obiteljima, rodbini, prijateljima i cijelom Sveučilištu uputila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić, kazavši kako ne postoje riječi da se opiše bol, tuga i žalost koju svi osjećaju zbog tog tragičnog događaja.

”U ime svih studenata mostarskog Sveučilišta i svoje osobno ime izražavam najdublju sućut obiteljima, rodbini i prijateljima naših dragih preminulih kolegica i kolega”, kazala je Marušić dodavši kako je ovo tragedija koja je pogodila četiri obitelji, dvije zemlje, Sveučilište te jednu cijelu naciju.

Sućut obiteljima, rodbini, prijateljima stradalih u svojim su obraćanjima uputili i dekani fakulteta na kojima su stradali studenti studirali. Sućut su uputili dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Ivan Vasilj, v.d. dekanice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Danijela Petrović i dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić.

U nazočnosti više stotina građana, ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru, uz molitvu i suze članova obitelji, prijatelja nastradalih i nazočnih, ispraćena četiri bijela sanduka s posmrtnim ostacima poginulih studenata Sveučilišta u Mostaru, koji će biti pokopani u Republici Hrvatskoj.

Prisutnima su se obratili generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Dragan Matijević, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a prigodnu molitvu izrekao je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

”Gubitak četiri mlada života je veliki gubitak i za puno veće narode od našega. Ako pomislimo da su svi oni uskoro trebali osnovati svoje obitelji i imati djecu, praznina je još veća. Vama, dragi, mladi prijatelji, studenti preporučujem da poštujete uspomenu vaših kolega i vaših prijatelja učeći, tražeći uvijek veću spoznaju i radeći na istinskom dobru.Teško je bilo naći prikladne riječi u ovom tužnom trenutku. Ove koje sam izrekao spontane su i iz srca”, poručio je Matijević.

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako se u dubokoj tuzi opraštamo od mladih prekrasnih ljudi, koji su u Mostaru vrijedno radili i izgrađivali sebe.

”Grad Mostar i njegovi građani uvijek će se s ponosom sjećati Antonije, Tene, Domagoja i Vjekoslava i čuvati uspomenu na njih”, kazao je Bešlić.

Poručio je da tugu ne mogu umanjiti sve riječi svijeta, naglasivši kako ostaje praznina i sjećanje na lijepe trenutke provedene s njima.

”Draga Tena, Antonija, Domagoje i Vjekoslave, ni beskrajna ljubav i briga vaših roditelji i obitelji nisu vas uspjeli otrgnuti od tragične smrti koja je bila brža. Bili ste i jeste radost i ponos vaših roditelja, ali i svih s kojima ste u svojim kratkim životima dijelili radost i pokoju mladalačku ludost, suzu zbog neuzvraćene ljubavi ili slabije ocjene. Bili ste i bit ćete i zajednički ponos i najljepši most koji povezuje ravnu Slavoniju i našu krševitu Hercegovinu, u kojima će živjeti uspomena na vas koji ste otišli na neko možda bolje ili ljepše mjesto na kojem ćemo se ponovno susresti”, kazao je premijer Herceg.

Podsjećamo, četvero hrvatskih državljana, dvije djevojke i dva mladića iz Vukovarsko-srijemske županije, utopilo se nakon što je subotu oko 10 sati vozilo marke “Škoda Fabia” vinkovačkih registracijskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara. Stradali studenti su bili na putu za Hrvatsku kako bi s obiteljima proveli nadolazeće blagdane.

(Bljesak.info | Foto: Domagoj Ledić)


9 komentara

  • Tuga pregolema tuga. Eto , što trenutak nepažnje učini. Četiri obitelji zavijene u crno. A Božić na vratima. Pokoj vječni im bio. Neka Bog ,blagoslovi njihove mlade duše i neka im podari vječni mir.Njihovim obiteljima neka podari Bog snagu, da mogu ovaj gubitak izdržati.

  • Srele se dvije srodne duše i iz njihove ljubavi se rodi novi život. Njihovoj sreći nije bilo kraja jer dobili su svoga bijelog anđela. Anđeo je rastao u krilima svojih roditelja obasut ljubavlju, nježnošću i pažnjom kakvu samo brižni roditelji mogu pružiti. Anđeo je narastao u osobu spremnu za samostalan život, pri kraju svoga obrazovanja i spreman za svagdašnju borbu u ovoj “dolini suza”. Međutim, zafalilo Bogu anđela, te on pozva k sebi ovih četvero da mu se pridruže. U obiteljima njihovim tuzi nije bilo kraja jer dobili su svoga bijelog anđela.

  • Boze molim te daj snagu njihovim obiteljima da ovo prezive a njima dragi Boze daj kraljestvo nebesko,takodje te molim utjesi njihove prijatelje i sviju koji su ih voljeli da nadju utjehu u Bozijem zagovoru znam sto znaci izgubiti one koje volis treba ogromna snaga da se prezivi ! Svaki dan je ko godina

  • Sućut obiteljima…Nažalost, ova tragedija će njihovim najbližima zauvijek izbrisati radost Božića jer umjesto poklona, kićenih jelka, jaslica, ovi ljudi su dobili bijele lijesove, njihovi domovi će biti ispunjeni slikama s crnim trakama, svijećama za pokojne koje ne svijetle radosnom svjetlosti. Pretužno 🙁

  • Boze daj snage njihovim roditeljima da izdrze ovu bol koja je nsjbolnija nedaj Boze nikome zivom ovo da dozivi ostaje duboka bol u dusi I 2 a, andela.na nebu koja ce jih cekat u vjecnosti Pokoj vjecni svima poginulima u avijonskon nesreci I sucut njihovim obiteljima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.