Oprez s web-kamerama, mogu ozbiljno ugroziti vašu sigurnost

Gotovo je nemoguće pronaći prijenosno računalo ili smartphone bez kamere, a one su i dio naših svakodnevnih aktivnosti, piše Dnevnik.hr.

Ured Europola za zaštitu podataka upozorio je na opasnost od hakiranja kompjuterskih kamera, što može ozbiljno ugroziti korisnike telefona i prijenosnih računala.

Europol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostaloga, savjetuje da se skidaju aplikacije i softveri s poznatih izvora, ažuriraju sigurnosni softveri i operativni sustavi, kao i da se prekrije web-kamera kada nije u upotrebi.

Kako se navodi, u slučaju web-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, te ga čak nitko ne mora primijetiti. Haker potom snima korisnika kako bi ga ucjenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegova okruženja.

“Web-kamere na laptopima postale su veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti, kao što je razgovor s prijateljima ili aktivnosti u vezi s poslom. Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati prijetnja za korisnike”, priopćio je Europol.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: