Opijali vozače samo da im dokažu da ne mogu voziti pijani

Policija i instruktori vožnje u Japanu odlučili su se na neobičan pristup sigurnosti na cestama u nadi da će smanjiti učestalost vožnje pod utjecajem alkohola – dopustili su vozačima konzumaciju alkohola prije nego što sjednu za volan.

Autoškola Chikushino u jugozapadnom gradu Fukuoka nedavno je počela u sklopu redovne škole vožnje nuditi iskustva kontrolirane vožnje pod utjecajem alkohola kao dio policijske kampanje koja bi trebala uvjeriti pretjerano samouvjerene vozače da nikada ne piju i voze.

Inicijativa je pokrenuta povodom 17. obljetnice smrti troje djece iz grada, dvojice dječaka od četiri i tri godine te njihove jednogodišnje sestre, koji su poginuli kada je u njihov automobil udario pijani službenik općine.

Među vozačima koji su sudjelovali u eksperimentu bile su i dvije novinarke – jedna koja je pila i vozila, a druga koja je svoju kolegicu promatrala kao trijezna putnica.

Od vozača je prvo zatraženo da trijezni voze tri dionice – slalom, S-zavoj i niz uskih zavoja.

Novinarka Hyelim Ha popila je limenku piva od 350 ml, čašu vina od šljive i čašu alkoholnog pića shochu u periodu od otprilike sat vremena. Alkotest je pokazao dvostruko više od dozvoljenog praga. Unatoč hladnim rukama, ubrzanom kucanju srca i crvenom licu, Ha je rekla da se osjeća sposobnom za vožnju što je navodno rekao i vozač koji je izazvao smrtonosni sudar 2006. godine.

Međutim, samopouzdanje se pokazalo pogrešnim. Njezina kolegica na suvozačkom mjestu trzala se naprijed-natrag dok je Ha u više navrata nepotrebno ubrzavala i usporavala duž ravnog dijela ceste. Uspjela je pokupiti stupove na slalomskoj stazi, ali ju je zaustavio zamjenik ravnatelja škole Shojiro Kubota prije nego što je krenula u S-zavoj.

I samu novinarku je iznenadilo kad joj je Kubota rekao da je ušla u zavoj pri većoj brzini nakon što je popila te da je u jednom trenutku skrenula u suprotnu traku.

Iako pijenje alkohola narušava vještine koje su ljudima potrebne za vožnju, kao što su kognitivni kapacitet, sposobnost prosuđivanja i sposobnost manevriranja vozilom, vozač pretpostavlja da može voziti – to je opasnost od vožnje u pijanom stanju, rekao je Kubota.

Japanska policija ističe da mnogi vozači koji piju i voze bez nesreće, razviju osjećaj nepobjedivosti pa ponavljaju opasna ponašanja. Navode podatke koji pokazuju da je sedam puta veća vjerojatnost da prometna nesreća ima smrtni ishod kada je vozač pio alkohol u usporedbi s nesrećama u kojima je vozač trijezan, piše Guardian.

Pozvali su ljude da ne voze pod utjecajem alkohola jer “ne mogu normalno rasuđivati”.

(www.jabuka.tv / Foto: Ilustracija)

2 komentara

    • ja sam najmirniji kad sam popio alkohol , tokom voznje sam maksimalno opusten i nigdje mi se nezuri. Drzim se znakova na putu i dajem redovno zmigavac kad skrecem negdi tako da me policija nema rasta zaustavljati. Zvuci smjesno ali pod alkoholom vozim bolje nego ijedan instruktor voznje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.