Opet neprepoznatljiva: Melania Trump u Sevnici ponovno dobila kip u bronci

Brončana skulptura američke prve dame Melanije Trump u prirodnoj veličini otkrivena je u utorak usred polja blizu njezine rodne kuće u Sevnici te je zamijenila drveni kip koji je ranije ondje postavljen, no zapaljen je i uništen u srpnju.

Drvena skulptura Melanije Trump zapaljena je u noći 4. srpnja, na dan kada Amerikanci slave Dan neovisnosti.

Novi brončani kip postavljen je na 2,8 metara visokome drvenom stupu, ali zbog grubih crta lica Melania je i ovaj put neprepoznatljiva. Naime, riječ je o kopiji prvog kipa izrađenoj u brončanom odljevu iz originala.

Uz statuu je postavljena ploča s natpisom: Ovaj je kip posvećen vječnom sjećanju na spomenik Melaniji koji je stajao na istome mjestu.

Izvorni drveni kip u prirodnoj veličini, čiju je izradu naručio američki konceptualni umjetnik iz Berlina Brad Downey, motornom je pilom izrezbario obrtnik i lokalni umjetnik Aleš Zupevc.

Kip je prikazivao američku prvu damu slovenskog podrijetla u plavoj haljini s podignutom lijevom rukom, kao da maše. Tako je oponašana poza s inauguracije njezina supruga 2017. godine. Neki su ovo umjetničko djelo zbog prirode u kojoj je postavljena nazivali strašilom za ptice.

Izradu brončane karikature i ovaj je put naručio Downey, koji je pojasnio da je na taj način želio postaviti nespomenik, kontrapropagandu.

Za AFP je rekao da je na taj način želio kritizirati politiku stanara Bijele kuće te podsjetiti da je i Trumpova supruga, rođena kao Melania Knavs u Jugoslaviji, zapravo imigrantica.

Svi nazočni na otkrivanju drugoga kipa mogli su uživati u torti nazvanoj po Melaniji, koju proizvode u pekarnici u Sevnici.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.