Općine Grude i Široki Brijeg očekuju dobre prihode

Elektroprivreda HZ HB je u prva dva mjeseca ove godine isplatila općinama u kojima ima pogone više od pola ukupnog lanjskog cjelogodišnjeg iznosa. Zaslugu za to treba pripisati kiši, odnosno hidrološkim uvjetima, koja je napunila vodom akumulacijske pogone. Općina Široki Brijeg je dobila za korištenje pogona HE Mostarsko blato za prva dva mjeseca nešto više od 254 tisuće maraka, a Općina Grude za korištenje HE Peć Mlini nešto više od 244 tisuće maraka. Ovi iznosi za prva dva mjeseca daju nadu spomenutim općinama da će se za tekuću godinu ostvariti planirana proizvodnja električne energije od Elektroprivrede, a da će općine ostvariti planirane prihode.

Iz Elektroprivrede HZ HB ističu da su uz povoljne hidrološke uvjete za ovakve rezultate zaslužni i redovito održavanje te visoka pogonska spremnost proizvodnih objekata. U isto vrijeme, u Općini Grude se nadaju da će svi pogoni raditi cijelo vrijeme i da se neće ponoviti pogreška da jedan generator ne radi pa da ponovno, uz dobre hidrološke uvjete, propadne proizvodnja jednog dijela električne energije.

Za 10 milijuna KWh proizvedene električne energije, Elektroprivreda isplaćuje općinama i gradovima, u kojima je taj pogon proizveo energiju, 100 tisuća maraka. Ove su godine, na osnovi toga izračuna, u prva dva mjeseca isplaćene Grudama 244 tisuće maraka jer su zadovoljeni uvjeti za dobru proizvodnju električne energije.

“Očekuje se da će ovom dinamikom i količinom vode, koja je trenutačno prisutna na tlu, HE Peć Mlini, koji je na teritoriju općine Grude, dosegnuti planiranu proizvodnju električne energije za ovu godinu koja iznosi od 700 do 800 milijuna KWh, što znači da bi Grude trebale uprihoditi oko 700 tisuća maraka, što je iznos planiran u proračunu Općine”, ističe Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Ova proizvodnja električne energije i sami prihod od nje ovise i o racionalnom korištenju vode, dodao je Grizelj kao i činjenicu da prihodi od EP-a idu na račun Općine u kojoj je pogon, a ne lokalnih zajednica unutar općine. Prihod od proizvodnje električne energije je jedna od važnijih stavki u proračunu, ali je i uvjetovan vremenskim prilikama, kao i racionalnom raspolaganju s vodom, tako da je nezahvalno planirati koliko će općina uprihoditi od iste.

U općini Široki Brijeg za ovu godinu je planiran prihod od proizvodnje električne energije u iznosu od 500 tisuća maraka. Prema riječima Mate Zadre, pomoćnika načelnika Kraljevića, sredstva za prva dva mjeseca još nisu uplaćena na račun Općine, no naravno da su uvrštena u proračun. Iz Ureda načelnika nam kažu kako je planirani iznos od korištenja hidroakumulacije moguće i povećati sa sadašnjih 500 tisuća maraka, s obzirom na to da je rasprava o nacrtu proračuna još u tijeku. Jer, ako akumulacija i oborine budu veće, veći je prihod od njih, a prva dva mjeseca ove godine su bila iznadprosječni po tom pitanju.

I općine koje imaju pogone EP-a na svom teritoriju, a i sami EP, mogu se samo nadati da će im vremenski uvjeti ići na ruku i u ostatku godine, no ljeto koje često zna biti izuzetno sušno, tek je pred nama.

(Marko Čuljak | DL)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.