Odbijena žalba Heringa, A3 i Putovi Grude grade GP Bijača

Ured za razmatranje žalbi BiH odbio je žalbu konzorcija ‘Hering’ iz Širokog Brijega i ‘ITC-a’ iz Zenice na tender za izgradnju međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, saznaje Srna.

Nakon ovoga, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH može potpisati ugovor sa ponuđačem kojeg je ocijenila kao najboljeg, a to je konzorcij ‘A3’ iz Širokog Brijega i ‘Putovi’ iz Gruda.

Izgradnja međunarodnog graničnog prijelaza Bijača trebala bi biti završena do 01. srpnja, kada Hrvatska ulazi u EU, kako bi se mogao nastaviti nesmetan izvoz robe biljnog i životinjskog podrijetla iz BiH. To je jedan od ukupno dva granična prijelaza preko kojih će BiH moći izvoziti navedene vrste robe, zbog čega izgradnja ima ogromnu važnost, posebno za južni dio zemlje.

Prilikom otvaranja ponuda, najpovoljnija je bila ponuda konzorcija ‘Hering’ od 3,9 milijuna KM, dok je ponuda konzorcija ‘A3’ iznosila četiri milijuna KM. Međutim, nakon nekoliko dana objavljeno je da je pobjednik tendera ‘A3’, jer je primijenjen tzv. preferencijalni faktor za domaće kompanije.

Tako je ponuda ‘A3’ umanjena za deset posto, dok to nije primijenjeno za ‘Hering’, koji je također domaća kompanija, jer, kako je obrazloženo iz UNO BiH, nisu dostavili potrebni dokument za to. Tako je ponuda ‘A3’ spala na oko 3,8 milijuna i postala najniža.

‘Hering’ se nakon toga žalio pa je cijeli proces izgradnje prijelaza usporen. Iz poduzeća ‘Hering’ danas su potvrdili da će podnijeti tužbu Sudu BiH jer smatraju da su oštećeni. To ipak, prema važećim zakonima, ne može odgoditi potpisivanje ugovora i početak radova.

(SRNA)

19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.