Opasnost za HBŽ predstavljaju migracije stanovništva iz RS-a | Jabuka.tv

Opasnost za HBŽ predstavljaju migracije stanovništva iz RS-a

Sastanak Stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čoviće održan je u srijedu u Livnu.

Zapovjednik stožera Civilne zaštite Ivan Jozić potvrdio je nova dva slučaja zaraze koronavirusom u ovom gradu. Pozvao je i sve one koji su namjeravali za Uskrs doći u Livno i HBŽ iz inozemstva da svoj dolazak odgode.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je kako je opća ocjena da se krizni stožer ove županije dobro snašao u borbi protiv koronavirusa.

Problemi nisu prošli, oni su tu oko nas. Pojedina žarišta će se povremeno javljati. Najvažnije je da imamo dovoljno ljudstva i opreme, kazao je Čović dodajući kako je na sastanku bilo riječ i o ekonomiji i gospodarstvu. Mislim da je to ključni posao, dodao je Čović ističući kako su nastojanja da na federalnoj razini pomoć mora biti umjerena lokalnoj razini, kazao je Čović.

Na pitanje novinara je li i ova županija zaboravljena s viših razina vlasti, Čović je kazao kako su sve županije zaboravljene povlačanjem novčanih sredstava koja su bila predviđena za pomoć lokalnim razinama.

Činjenica da je Federalna vlada poništila svoju odluku transfera općinama i gradovima, dovoljno govori o sebi. Moramo drugačiji odnos imati prema županijama. Danas smo uvjetovali ugovor s MMF-om da u startu u ugovoru moraju stajati dva entiteta i županije. Nema više onih “by pass” odluka, istaknuo je Čović

Najveća opasnost za ovu županiju su migracije stanovništva iz Republike Srpske, s obzirom da je ova županija rubna te mnogi u nju dolaze iz žarišta, tj. iz Banjaluke. Krizni stožeri nemaju zakonsku mogućnost staviti te ljude u izolacije.

Istu priču imamo i u Čapljini, Stocu, Ravnom i Mostaru kada je u pitanju dio od Gacka, Nevesinja, Trebinja pa sve dolje do Dubrovnika je ta granica. Ta komunikacija ide, nastojimo je do jedne mjere držati pod kontrolom. Ono što bude nužno, morat će se donositi odluke i ono za što su neki govorili da je kršenje ustava, zaključio je Čović u Livnu.

Sastanku je također nazočila i zamjenica predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Sudionici sastanka su po završetku susreta posjetili županijsku bolnicu u Livnu.

Četiri nova slučaja koronavirusa u Mostaru, a dva u Livnu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: