Opasno mjesto po kojem je hodalo manje ljudi nego po Mjesecu

Iako privlači brojne zaljubljenike u prirodu, u lokalnim statistikama zapisano je kako je tek devet osoba kročilo po Skull Rocku – manje nego po površini Mjeseca.

Otok Cleft poznatiji pod imenom Skull Rock nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Wilsons Promontory u Victoriji u Australiji. Riječ je o malom granitnom otoku zapanjujućeg oblika koji leži u Bassovom prolazu, a koji je dug 300 metara te širok oko 200 metara.

Zahvaljujući njegovom položaju, jaki vjetrovi i valovi su kroz vrijeme oblikovali otok, odnosno izdubili špilju na njemu koja je široka 130 metara, duboka 60 metara i visoka 60 metara.

Iako privlači brojne zaljubljenike u prirodu u lokalnim statistikama zapisano je kako je tek devet osoba kročilo po Skull Rocku – manje nego po površini Mjeseca. Razlog za to skriva se u nepristupačnosti otoka i visokim skliskim stijenama po kojima bi uspon bio iznimno opasan, piše Punkufer.hr.

Jedan od rijetkih sretnika koji je posjetio Skull Rock je škotski novinar Neil Oliver koji je to učinio u TV seriji “Coast Australija” iz 2015. godine.

Zajedno sa svojim timom helikopterom se spustio na vrh otoka te se s užadi spustio u špilju. Tamo su pronašli raspadajuću topovsku kuglu za koju lokalni povjesničari vjeruju kako potječe sa starih brodova koji su otok koristili kao metu za vježbanje.

Rock Skull ima veliki značaj i za faunu ovoga prostora – ne samo da se unutar duboke špilje gnijezde morske ptice, već su viđene i kolonije tuljana.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.