Opasna sintetička droga na pragu BiH

Među heroinskim ovisnicima diljem svijeta kruži jedna od najopasnijih sintetičkih droga – fentanil, koji odnosi stotine živote.

Fentanil, koji je sintetski opiodni analgetik, iz Sjedinjenih Američkih Država proširio se i na pojedine zemlje u Europi.

Dostupne droge

Ovaj analgetik koji je stotinu puta jači od morfija zabrinuo je već i Hrvatsku, bh. zapadnog susjeda, jer je droga lako dostupna i može se naručiti putem interneta. Već se godinama na Zapadu izdaje na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti, a uveliko se proizvodi i ilegalno.

Pojedini dileri miješaju fentanil s drugim drogama, poput heroina, kokaina, amfetamina, zato što ga je potrebno vrlo malo da bi se postigao učinak droge, što ga čini jeftinijom opcijom.

Nedavno je u Vogošći u jednoj kući, nakon konzumacije heroina, smrtno stradao mlađi muškarac. Vlasnik kuće i djevojka, koja se također fiksala heroinom, privedeni su, a posumnjalo se da je riječ o ”prljavom” heroinu, odnosno da je droga bila pomiješana s drugim supstancama, piše Dnevni avaz.

Prema službenim podacima FUP-a o vrstama zaplijenjene droge, u BiH prevladavaju heroin, marihuana, speed, MDM, ecstasy i hašiš, ali i heptanon, koji se koristi za liječenje od ovisnosti.

Kako je pojasnio Dragan Mioković, inspektor MUP-a Županije Sarajevo u mirovini, narkomanima u BiH nisu nepoznati jaki lijekovi (opiodi) koje miješaju s drogom, a u nedostatku heroina pokušavaju doći do njih pljačkajući ljekarne.

Zbog toga nije ni čudno što tu vrstu lijekova u ljekarnama čuvaju, da tako kažem, u posebnim sefovima. Naravno, to je uvijek bilo atraktivno za narkomane. Otkako se heroin pojavio na ovim prostorima, otada postoji interesiranje narkomana za te zamjenske lijekove, što protiv bolova, što za liječenje od ovisnosti. Oni samo prate novi trend. Kod nas, ako dođe taj lijek, naravno da će im biti interesantan da ga ukradu, zloupotrijebe ili nabave uz lažni recept, kaže Mioković.

On dodaje da je narkomanima zanimljivo sve do čega mogu doći, a da je droga, a pogotovo ako je jeftinije od heroina.

Međutim, kad se pojavi novi medicinski preparat, on je vjerojatno jači od prethodnih, pa je to onda rizik. A što se tiče zloupotrebe, oni to godinama rade. Kod nas ljekarne navečer proturaju lijekove kroz prozorčić. Razgovarali smo s tim ljudima u ljekarnama, njima su najveći problem narkomani, navodi Mioković za Avaz.

Zaustavi disanje

Zapadni stručnjaci upozoravaju da, zbog velike potencije fentanila, izloženost vrlo malim količinama može biti opasna po život, ali i za sve druge koji dođu samo u dodir s ostacima. Droga za koju se u široj javnosti doznalo nakon što je izazvala smrt glazbenih zvijezda Princea i Toma Pettyja smrtonosna je u dozi od svega dva do tri miligrama, što je ekvivalent pet do sedam zrna soli.

Kada se ljudi predoziraju fentanilom, njihovo se disanje može usporiti ili zaustaviti.

Droga dolazi najčešće u obliku praha ili tableta, može se pušiti, ušmrkivati i ubrizgavati.

Ogromna zarada na narkotržištu

Najveći problem s fentanilom u Europi imala je Estonija. Fentanil u velikoj mjeri proizvode meksički karteli, a kemikalije za njegovu proizvodnju stižu iz Azije, od Kine do Indije, Tajlanda i Vijetnama.

Zarada na narkotržištu od fentanila je ogromna, a proizlazi iz relativno niske cijene proizvodnje i visoke prodajne cijene. Svega 20 kilograma fentanila može zamijeniti tonu heroina, piše Avaz.

Deset grama fentanila može ubiti 3.000 ljudi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.